Monoglutamatul de sodiu, cunoscut drept MSG, este un potențiator de aromă adăugat în majoritatea alimentelor pe care le găsim atât la restaurant, cât și în comerț, în diverse supe, mezeluri, delicatese sau conserve. Cât de des îl consumăm, de fapt, fără să ne dăm seama de acest aspect.
Conform celor de la U.S. Food and Drug Administration (FDA), monoglutamatul de sodiu ar fi fost clasificat precum un ingredient alimentar recunoscut, în general, ca fiind sigur.
Cu toate acestea, folosirea sa este încă dezbătută, motiv pentru care, atunci când monoglutamatul de sodiu este adăugat în anumite produse, FDA cere să fie scris pe etichete alimentelor respective.
De-a lungul timpului, FDA a primit mai multe rapoarte despre reacții adverse îngrijorătoare asociate consumului de monoglutamat de sodiu. Printre cele mai populare simptome numărăm:
Citește și Câte mezeluri ar trebui să mănânci, conform nutriționiștilor. Cantitatea care este permisă
Cu toate acestea, cercetătorii nu ar fi găsit nicio dovadă clară a legăturii dintre MSG și aceste simptome. Oamenii de știință admit faptul că un număr mic de oameni pot avea reacții pe termen scurt la MSG.
Simptomele sunt adesea ușoare și nu trebuie tratate. Singura modalitate de a preveni o reacție este să nu consumați alimente care conțin MSG.
Printre cele mai populare alimente ce conțin monoglutamat de sodiu sunt cârnații, mezerlurile, mâncarea de tip fast-food, supele concentrate, semipreparatele, dulciurile, sosurile, condimentele, înghețata și multe altele.
Potrivit celor de la CNN, unii oameni resimt efecte secundare datorate consumului ridicat de MSG, cunoscut sub numele de Sindromul Restaurantului Chinezesc, din cauza faptului că MSG se regăsește în mod obișnuit în mâncărurile specifice bucătăriei asiatice.
Monoglutamatul de sodiu ar putea deregla metabolismul, fiind folosit pentru a suprastimula receptorii de glutamină din creier, pentru a simți un gust mai intens de sărat și dulce.
Dezavantajul este acela de a ne face să dorim să mâncăm mai mult și de a cauza, implicit, o creștere a nivelului de insulină în organism, spun specialiștii.
Citește și Alimentele care sunt un real pericol pentru români. Mare atenție când le cumpărați din magazine