Ca în fiecare an, România va schimba din nou ora în această toamnă, urmând ca românii, în teorie, să doarmă mai puțin cu o oră. Așadar, la ce oră se dă ceasul înapoi în România și când. Ora de iarnă 2023.
Țara noastră trece la ora de iarnă 2023 în această lună, ocazie cu care mulți se întreabă la ce oră se dă ceasul înapoi în România și când. Astfel, în noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie, ceasurilor se vor da înapoi cu o oră, ora 4:00 devenind astfel ora 3:00.
Trecerea la ora de iarnă în 2023 în România de pe data de 29 octombrie vaface ca aceasta să fie cea mai lungă zi din an. Dându-se ceasurile înapoi la mijlocul nopții, iar ora 04:00 devine ora 03:00, această zi va avea 25 de ore.
Potrivit Convenţiei fusurilor orare, ceasurile arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.
Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, ce străbate localitatea Greenwich din Marea Britanie, în sens pozitiv către est. În acest fel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, iar a Europei Centrale, ora fusului 1 şi a Europei Orientale, ora fusului 2.
Astfel, țara noastră se află în fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie şi martie, adică lunile de iarnă, este denumită ”timpul legal român”.
Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară, respectiv toamnă, pentru a ne putea bucura mai bine de lumina naturală. La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră, ora 3:00 devine ora 4:00, în ultimul weekend din martie, în timp ce la ora de iarnă operațiunea este inversă, iar în ultimul weekend din octombrie orologiile se dau înapoi cu o oră și ora 4:00 devine ora 3:00. Astfel, câștigăm, pracic, o oră de somn.
România a instaurat acest sistem al schimbării orei încă din anul 1932 iar pe atunci, ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie, respectiv în prima duminică a lunii octombrie.
Citește și: Vești de ultimă oră despre ora de iarnă. Ce se întâmplă
Practica a fost valabilă până în anul 1943, când legea trecerii la ora de vară nu a mai fost în vigoare. De-abia după 36 de ani, în anul 1979, s-a revenit la această practică.
Convenţia a fost semnată de România în anul 1979, iar în 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene.