La ce oră se afișează rezultatele la Evaluarea Națională 2022. Unde le poți vedea

La ce oră se afișează rezultatele la Evaluarea Națională 2022. Unde le poți vedea
Evaluarea Națională 2022. Multe bâlbe și elevi „dispăruți” la înscriere

În perioada 30 mai – 17 iunie 2022, la nivel național, au avut loc examenele la Evaluarea Națională 2022. Datele Ministerului arătau că numărul de elevi de clasa a VIII-a înscriși a fost de 155.820 de elevi. Ulterior au revneitn, anunțând, de fapt, 155.561. Astăzi vom afla împreună la ce oră se afișează rezultatele la Evaluarea Națională 2022, dar și unde le poți vedea.

Evaluarea Națională 2022. Multe bâlbe și elevi „dispăruți” la înscriere

Din păcate nici examenele de anul acesta pentru Evaluarea Națională 2022 nu au fost lipsite de probleme, bâlbe, și mici inadvertențe în datele colectate de Ministerul Eudcației. Încă din primele zile de înscriere a elevilor, conform Edupedu.ro, au existat mai multe date contradictorii, acestea având legătură cu numărul real de candidați înscriși.

Publicați amintită a constatat că din listele de elevi înscriși, cel puțin 200 de elevi au dispărut. În urma acestor constatări s-au cerut explicații de la  Ministerul Educației. Ministrul Sorin Cîmpeanu declara că „Situația statistică de vineri, 10 iunie a avut la bază raportările fiecărui inspectorat școlar județean”.

În aceeași intervenție, ministrul a justificat discrepanțele spunând că „neconcordanța sesizată are la bază unele erori de introducere a datelor inițiale în aplicația de examen la nivelul unor inspectorate școlare județene.”

Eroarea a ieșit imediat în evidență. Inițial, erau declarați 155.820, pe 13 iunie. Ulterior, pe 14 iunie erau declarați ca înscriși 155.561. Diferența dintre cele două statistici era de 259 de elevi de clasa VIII care ar fi dispărut din catastifele ministerului.

La ce oră se afișează rezultatele la Evaluarea Națională 2022

Conform calendarului aprobat de Minister, după susținerea examenelor, au urmat zilele de depunere a contestațiilor (23 iunie – 24 iunie 2022), ca mai apoi pe 30 iunie 2022 să se afișeze rezultatele finale după soluționarea contestațiilor. Conform cererii Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, aceste rezultate vor fi anonimizate. Fapt, de altfel, confirmat și de către Ministrul Educației.

În cazul contestațiilor, conform OME Nr. 5.149/30 august 2021, nota obţinută în etapa de soluţionare a contestaţiilor este nota definitivă, indiferent de punctajul obţinut, în plus sau în minus, faţă de nota acordată în etapa de evaluare iniţială a lucrării. Această notă nu mai poate fi modificată şi reprezintă nota obţinută de candidat la proba respectivă.

Astfel că, rezultatele ce vor fi afișate vor fi sub forma unor coduri, primite de elevi la ieșirea din sala de examen (ex: JJ0000000, unde JJ reprezintă indicativul județului).

„Comunicarea rezultatelor obţinute la examenul de evaluare naţională se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor şi care au fost distribuite candidaţilor, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută de aceştia.”, onform OME Nr. 5.149/30 august 2021.

Rezultatele, conform ME, au fost publicate în această dimineață, și la nivel național, se vor afișa în jurul orei 14:00.

Unde poți vedea rezultatele la Evaluarea Națională 2022

Rezultatele, ca și anul trecut, vor fi afişate şi pe pagina de internet a Ministerului Educaţiei, „Evaluare 2022”, acesta fiind publicată încă din pe 7 iunie. Rezultatele se vor publica și pe siteurile inspectoratelor şcolare. Candidații, pe baza codului primit, vor putea să intre pe platforme și să-și vadă rezultatul final.