Calendarul examenelor pentru Evaluarea Națională 2022 este publicat. Elevii care au terminat ciclul gimnazial se pregătesc de mari emoții în zilele ce urmează. Învățăceii au parte de primul examen important din viața lor, urmând ca mai apoi să fie repartizați la liceul pe care îl doresc. Evaluarea Națională 2022 are loc în perioada cuprinsă între 14-17 iunie. Calendarul examenului pentru elevii de clasa a VIII-a a fost adus în prim-plan aacum de Ministerul Educației. În ce zile vor avea probe la materiile pentru care s-au pregătit până acum?
Evaluarea Națională 2022 are loc în perioada 14-17 iunie. Examenul începe mai devreme decât anul școlar anterior, când probele au avut loc la finalul lunii iunie (22-25 iunie). Elevii au terminat oficial cursurile pe data de 3 iunie, arată structura.
Înscrierea învățăceilor s-a făcut automat de către secretariatele școlilor în perioada 30 mai – 3 iunie. După aceasta a urmat închiderea orelor. Cei care au terminat gimnaziul au parte de proba scrisă la Limba și literatura română pe data de 14 iunie, iar pe 16 iunie proba la Matematică.
Afișarea primelor rezultate va avea loc pe 23 iunie, până în orele 14:00, iar între orele 16:00 și 19:00 se vor putea depune contestații.
De asemenea, în ziua de 24 iunie cei nemulțumiți de evaluarea profesorilor în prima tranșă vor mai putea depune contestații între orele 08:00 și 12:00. Urmează ca în data de 24 iunie să aibă soluționarea lor. Afișarea rezultatelor finale va avea loc pe 30 iunie.
Calendarul probelor și rezultatelor de la Evaluarea Națională 2022 este următorul:
Este foarte important ca elevii să citească de două ori cerințele la care trebuie să răspundă. Mulți ar putea să înțeleagă greșit enunțurile din cauza emoțiilor mari, mai cu seamă că pentru aceștia este primul examen important din școală.
“În primul rând, este necesară lecturarea cu atenție a celor două texte la prima vedere, de cel puțin două ori, prima lectură fiind una de acomodare, în care elevul ia contact cu textul propriu-zis.
Pe măsură ce va citi primele cinci subiecte, elevul se va întoarce la text și va căuta cu atenție informațiile cerute de aceste exerciții. Sunt itemi simpli, pe care ar fi păcat să îi greșească din neatenție”, spune profesorul Cătălin Zaman care predă Limba și literatura română. (Sursa: edupedu.ro)
Subiectul al II-lea urmărește creativitatea învățăceilor, iar aici cerințele pot fi diverse. Este util ca toți să își organizeze ideile în funcție de componentele esențiale – introducere, cuprins și încheiere.
De asemenea, aceștia trebuie să își dispună paragrafele corespunzător și armonios, iar lucrarea să aibă un aspect ireproșabil pentru atingerea punctajului dorit.
Profesorul recomandă folosirea ciornelor pe care le au la dispoziție pentru ca ei să își creioneze textul ce urmează a fi trecut pe foaia de examen ce va ajunge la comisie.
“Aici recomandarea ar fi să-și organizeze ideile bine, în funcție de cele trei componente esențiale (introducere, cuprins și încheiere) și să-și dispună paragrafele corespunzător, armonios, astfel încât aspectul lucrării să fie ireproșabil. De asemenea, să utilizeze ciorna atunci când sunt nesiguri, până vor da o formă finală compunerii!”, mai spune cadrul didactic.
Elevii trebuie să fie în clase prezenți la unitățile de învățământ de la orele 08:00, iar la 09:00 se vor preda subiectele oficiale. Din acel moment, nu mai au posibilitatea să părăsească clasa. Examenul se termină la 11:00.