03 mai 2023 | 15:19

La ce înălțime zboară avioanele. Altitudinea maximă la care pot ajunge

Diverse
La ce înălțime zboară avioanele. Altitudinea maximă la care pot ajunge
La ce înălțime zboară avioanele

Dacă ați călătorit cu avionul, probabil v-ați pus întrebarea la ce înălțime zboară avioanele. Ei bine, altitudinea unei aeronave poate depinde de mai mulți factori, inclusiv de tipul de avion și de natura misiunii acestuia. În general, avioanele de pasageri nu depășesc mai mult de 15.000 de metri, în vreme ce avioanele militare de vânătoare pot ajunge și la altitudini de aproximativ 20.000 de metri.

La ce înălțime zboară avioanele

Majoritatea pasagerilor care au zburat vreodată cu avionul s-au întrebat, cel puțin o singură dată, la ce înălțime se pot ridica acestea. Cele mai înalte altitudini le-au atins avioanele militare de vânătoare, în deosebi modelele de avion F-104 Starfighter, care au ajuns la 25.000 de metri deasupra solului. Un lucru extrem de rar, ținând cont că avioanele comerciale nu zboară mai sus de 12.000 de metri.

De obicei, aceste aeronave militare sunt echipate cu sisteme speciale de alimentare cu oxigen, de aceea sunt proiectate să fie capabile să zboare la altitudini mai mari decât majoritatea altor avioane.

În mod obișnuit, majoritatea avioanelor zboară la altitudini mult mai joase de 15.000 de metri. Acest lucru se datorează faptului că motorul unui avion nu poate furniza suficientă putere pentru a mentine avionul în aer la altitudini extrem de înalte. În plus, aerul de la altitudini mai mari devine foarte subțire, ceea ce face mai dificilă manevrarea unui aparat de zbor.

„Cu avioanele astea mai mari, când decolează din aeroporturi, prima lor misiune este ca practic să iasă de acolo și să se ducă cât mai sus posibil și cât mai repede posibil”, a explicat Adam Beckman, lector de studii aviatice la Ohio State University.

Care e limita maximă la care pot ajunge

În concluzie, nu există o altitudine maximă de zbor a unui avion! Cu toate acestea, motoarele aeronavelor pot lupta cu scăderea nivelului de oxigen, iar comunicarea cu solul va fi mult dificilă.

La circa 11.000 de metri, aerul devine foarte rarefiat. Drept urmare, avioanele pot călători mai ușor, se pot deplasa mai rapid și vor arde mai puțin combustibil.

Pe de altă parte, dacă apare vreo eroare tehnică cu o aeronavă situată la peste 10.000 de metri, pilotul are mai mult timp să facă față situației neprevăzute decât dacă avionul s-ar afla la 4.000 de metri altitudine.

Avioanele ajung, de regulă, în stratosferă, deasupra troposferei (stratul atmosferic cel mai apropiat de sol), pentru a nu avea probleme cu fenomenele meteorologice. Altitudinea preferată de majoritatea piloților unui avion de pasageri este de 11.000 de metri.

Citește și: De ce nu ai voie să urci în avion cu sticla de apă de acasă. Nici nu banuiai motivul

Un motiv întemeiat pentru care avioanele civile nu zboară mai sus de 12.000 de metri este legat de greutatea lor. Cu cât un avion cântărește mai mult, cu atât e mai dificil să se ridice la o anumită altitudine.

De asemenea, niciun avion nu are voie să zboare mai jos de 300 de metri de o zonă populată sau mai jos de 150 de metri deasupra unei persoane, a unui vehicul sau a unei clădiri.

Cel mai mare record de înălțime

Un record de altitudine de zbor l-a obținut aeronava MiG-25 pe 31 august 1977, la cârma căreia se afla pilotul A. Fedotov. Avionul respectiv a zburat la o altitudine de 37650 m, dar trebuie precizat că acesta nu a zburat orizontal. Dacă ar fi zburat la o altitudine mai mică, aeronava ar fi fost pusă într-o urcare cu accelerație.

Altitudinea maximă de zbor orizontală este puțin sub 26.000 de metri, iar acest record a fost stabilit de Robert Hilt și Larry Elliot. TU-154 este, până în prezent, cel mai rapid avion comercial de linie în funcțiune.

Citește și: Cele mai sigure locuri din avion. Un pilot a dat detalii importante pentru călători

Parteneri
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea unui concert
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Zborul la Nisa. Subiectul falsificării documentelor aviatice zguduie finalul campaniei electorale. Probleme majore de GDPR
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Retragere bani cash la ATM. Schimbare în premieră pentru cine scoate numerar de pe card
Capital.ro
Divorțul a transformat-o în femeie fatală! A slăbit enorm! 10 imagini în care NU o mai recunoști pe Maria Popovici. Rochii mulate, bustiere, colanți, machiaj de divă
Avantaje
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro