La ce folosește dopul cu inel din interiorul sticlelor cu ulei de masă, de fapt. Un video care explică utilitatea capacului din interiorul sticlei de ulei a făcut furori pe Internet și a adunat sute de comentarii și zeci de vizualizări. Oricine a desfăcut o sticlă de ulei a văzut acel dop însoțit de un inel special din plastic.
Dar aproape nimeni nu știe că acel capac interior are o utilitate și nu trebuie scos. Un utilizator pe Internet a arătat care ar putea să fie utilitatea unui astfel de dop interior.
Videoclipul de pe TikTok este viral și la noi, iar internautul sugerează că uleiul se poate strecura prin acel dop sigilat și să curgă în cantități foarte mici. Apoi, în secțiunea de comentarii a acestui video a început o dezbatere întreagă: este sau nu aceasta utilitatea și scopul pentru care acel dop a fost pus acolo.
Sunt persoane care spun că dopul acela este strict pentru a proteja scurgerile din sticlă la transport, dar și o dovadă a faptului că sticla nu a fost utilizată înainte.
De cealaltă parte sunt persoane care susțin că dopul permite uleiului să curgă foarte încet pentru ca atunci când gătim să nu punem ulei prea mult fără să vrem, mai ales că la gătit uleiul trebuie folosit în cantități moderate pentru o bună sănătate, potrivit specialiștilor. La fel însă, în cazul în care pui ulei în salată, riști să pui prea mult din cauza sticlei ce are un gât prea larg. Vezi video care arată utilitatea dopului de la sticla de ulei AICI!
Uleiul de floarea soarelui crud se folosește în special la salate, deoarece are un aport mare de acizi Omega 6. Însă când vine vorba de prăjit, lucrurile se schimbă puțin, iar bucătarii cu experiență îndeamnă ca uleiul să se refolosească de două, cel mult trei ori.
Trebuie să mai știi însă că, odată prăjit, uleiul își pierde proprietățile benefice. Dacă ai prăjit cartofi, spre exemplu, uleiul se lasă la răcit, se strecoară și se depozitează într-un borcan închis care se depozitează la frigider. El se mai poate folosi apoi de o dată, cel mult de două ori.
Înainte de a-l întrebuința a doua oară, uleiul se miroase. Dacă mirosul este unul natural, el se poate refolosi. De precizat este că refolosirea uleiului nu se recomandă în cazul în care ai prăjit carne, deoarece uleiul va râncezi mai repede și va dezvolta compuși chimici care sunt toxici pentru organism.