La ce folosește capacul de la ulei, de fapt. Puțini știu. Trucul care va ușura viața gospodinelor

de: Mariana Olteanu
18 08. 2023

Uleiul este nelipsit din bucătărie. Foarte mulți ați observat că acesta are și un capac, pe care majoritatea îl îndepărtează. Însă, acesta are la rândul lui un rol. Dacă veți ține cont de aceasta recomandare, vă veți ușura mai mult munca în bucătărie.

Ce rol are capacul sticlei cu ulei?

Foarte puțini știu de rolul capacului de la ulei. Dacă-l veți folosi corect, veți scuti timp și bani în bucătărie. De regulă, suntem tentați să renunțăm la el și să-l îndepărtăm.

Însă, acest obicei este complet greșit. Acel element de plastic inelar are rolul de a fi utilizat pe post de instrument de măsurare atunci când turnăm ulei în mâncare.

Te-ar putea interesa și: Diferențele dintre uleiul rafinat și uleiul presat. Ce să știi înainte de cumpărături

Folosindu-ne de el, putem să controlăm cât ulei turnăm și să evităm să mai facem risipă. Acest lucru a fost scos la iveală de mai mulți internauți, care au postat o serie de clipuri în mediul online.

Cum se deschide corect o sticlă de ulei?

Prin intermediul clipului, aceștia încearcă să arate cât de utilă este folosirea capacului. În imagini se poate observa cum cineva deschide o sticlă de ulei cu un capac inelar și, în loc să îl arunce, îl întoarce cu susul în jos și îl pune înapoi în gâtul sticlei. În acest fel, putem controla cantitatea de ulei pe care vrem să o turnăm.

Te-ar putea interesa și: Ce trebuie să faci pentru a primi ulei gratuit de la supermarket. Mulţi români habar nu au de ofertă

Mai mult, incidentele în bucătărie ar putea fi prevenite. În momentul în care punem ulei prea mult, putem ruina gustul preparatului. Nici nutriționiștii nu recomandă gătirea cu prea mult ulei.

”Dar și gătitul ăsta poate fi o capcană daca nu suntem atenți la ulei. Avem în tradițiile culinare uleiul ca și ingredient obligatoriu în orice preparat, totul începe cu „se pune ulei în cratiță”. La 100cal/lingură pot să vă spun că obiceiul ăsta ne „costă” silueta.

Orice mâncare cu legume poate deveni bombă calorică în funcție de cât ulei conține, nu e nevoie să fie șnițel, chiftele sau pește prăjit ca să ne îngrășăm, o facem și cu un ghiveci care are ulei.
Nu contează tipul de ulei, toate au 900cal/100ml. Iar gustul pe care îl dă mâncării e relativ, mai degrabă e în credința noastră că fără ulei nu se poate.

În Franța pacienții obezi sunt obligați să asiste la o lecție de gătit în care nu se folosește ulei, tocmai pentru a vedea/simți că gustul nu depinde de el. Cu sos de roșii, condimente și ierburi aromate se obțin preparate mai gustoase. Apoi, dacă avem carne, pește sau brânză într-o mâncare, savoarea e garantată. „Economia” pe care o faceți în bugetul caloric e uriașă dacă eliminați uleiul de gătit.

Și pe lângă siluetă, sănătatea voastră va avea de câștigat scăpând de prezența lui Omega 6 cu efect pro-inflamator.

Vă provoc la o încercare: renunțați o lună la sticla de ulei de gătit și descoperiți ce gust are mâncarea fără el. Lăsați doar 1-2 linguri/zi de ulei crud, pus peste salate. Veți slăbi, vă promit!”, susține Mihaela Bilic.

Te-ar putea interesa și: Preţul colosal la care ar putea ajunge o sticlă cu ulei în toamnă. Puţini români îşi vor mai permite