12 sept. 2022 | 16:02

Diferențele dintre uleiul rafinat și uleiul presat. Ce să știi înainte de cumpărături

Diverse
Diferențele dintre uleiul rafinat și uleiul presat. Ce să știi înainte de cumpărături
Diferentele dintre uleiul rafinat si uleiul presat. Ce sa stii inainte de cumparaturi

Pentru că ești atent la ce alimente consumi și ai grijă să adopți un stil de viață cât mai sănătos, este important să alegi cu simț de răspundere uleiul pe care-l vei consuma, acesta fiind ingredientul de bază al multor preparate culinare. Iată tot ce trebuie să știi.

Cum deosebești uleiul rafinat de uleiul presat

Specialiștii în nutriție subliniază cât de importantă este alegerea uleiului potrivit în alimentația ta, în funcție de problemele de sănătate pe care le deții și a regimului alimentar pe care-l respecți.

Uleiul este unul dintre ingredientele de bază ale tuturor tipurilor de produse alimentare, motiv pentru care acest ingredient trebuie ales cu mare atenție, să fie comestibil, gustos și sănătos pentru preparatele culinare pe care le vei găti.

Important de menținut este că, pe piață, există două mari tipuri de ulei:

  • ulei rafinat,
  • ulei presat.

Care este diferența dintre cele două tipuri de ulei? Ei bine, uleiul rafinat este folosit prin tehnici moderne, la temperaturi ridicate, în timp ce uleiul presat se obține prin tehnici tradiționale de presare, la rece.

Ce este uleiul rafinat

Cu siguranță ai trecut la supermarket și ai observat că pe unele etichete scrie „ulei rafinat din floarea soarelui”.

Ei bine, uleiurile rafinate mai sunt cunoscute și sub numele de uleiuri presate la cald, deoarece sunt obținute prin tehnici modernizate, la temperaturi foarte ridicate.

Tot ce trebuie să faci este urmezi niște pași simplu. În primul rând, vei curăța și vei spăla semințele, după care le vei măcina în mașinării speciale, ce produc o cantitate uriașă de căldură, la o temperatură de 200 grade Celsius.

Apoi, uleiurilor rafinate li se adaugă mai multe tipuri de substanțe chimice, în diferite etape ale procesului de preparare, pentru ca rezultatul finit să aibă o culoare plăcută ochiului.

Textura uleiurilor rafinate este bună, iar substanțele chimice folosite au menirea de a conserva mai bine uleiul, pentru ca sticlele să reziste ani de zile, fără să se strice.

Ce este uleiul presat

Uleiul presat este obținut prin metode opuse uleiului rafinar, prin tehnici tradiționale și la temperaturi scăzute. Semințele se spală și se usucă de tot, după care sunt zdrobite și presate pentru a extrage uleiul.

Procesul de fabricare a uleiului presat durează mult mai mult și necesită mai mult efort depus, deoarece nu presupune utilizarea unor surse de încălzire.

Acestea fiind spuse, specialiștii recomandă să folosiți mai degrabă ulei presat decât ulei rafinat, fiindcă cel din urmă își pierde din substanțele nutritive, odată ce este supus unor temperaturi ridicate, în procesul de extragere.

De asemenea, studiile arată că uleiul rafinat ar putea ataca lent și reduce funcționalitatea generală a organelor. În altă ordine de idei, substanțele chimice din compoziția uleiului rafinat ar putea avea efecte nocive asupra organismului.

Parteneri