Războiul din Ucraina, seceta și concurența de pe piața biocombustibililor au crescut presiunea pe producătorii de produse alimentare. În țările cu venituri mici, uleiul de gătit reprezintă una dintre cele mai mari cheltuieli săptămânale într-o gospodărie. Chiar și în statele bogate, majorarea prețurilor la ulei se resimte din plin. Uleiul de gătit ar putea să se scumpească din nou, potrivit ultimelor informații. Află cât ar putea costa uleiul la toamnă.
În ultimele luni de zile, produsele alimentare de bază s-au scumpit uluitor de mult. Unele dintre ele au prezentat prețuri majorate chiar de la o săptămână la alta. În vara anului 2022, costurile la produsele lactate au doborât recorduri globale.
Din cauza crizelor declanșate de războiul din Ucraina, prețurile la alimentele de bază nu mai pot fi ținute în frâu. Recent, brânza din România s-a scumpit semnificativ. Puțini conaționali își mai permit să cumpere în prezent kilogram de brânză.
În prezent, un kilogram de brânză costă nu mai puțin de 40 de lei. Producătorii susțin că au fost nevoiți să scumpească produsele din cauza majorării costurilor la utilități și carburanți. Și carnea a ajuns să fie un lux pentru români. Un kilogram de piept de pui costă în prezent cu 10 lei mai mult decât în anul 2021.
Produsele lactate și carnea nu sunt singurele afectate de creșteri de prețuri. Din luna aprilie a anului trecut până în vara anului 2022, prețul ouălor a crescut cu peste 22 de procente. Pește s-a scumpit și el cu peste 11 procente.
Și uleiul vegetal urmează să sufere o nouă majorare de preț, susțin unii producători. Prețul urmează a fi uriaș, dacă puțini români își vor mai permite să cumpere ulei. Potrivit acestora, o sticlă de ulei va costa, la toamnă, cu 30-40 de procente mai multe. Concret, o sticlă de ulei ar putea să ajungă să coste 20 de lei.
Reprezentanții Asociației pentru Protecția Consumatorului spun că, în ciuda motivelor invocate de către producători, scumpirea uleiului nu este una justificată.
„Acest preț este mult mai mare decât prețurile care se practică în UE. Atâta timp cât nu are pe etichetă mențiunea de primă presă, care e un ulei de o calitate superioară, celelalte uleiuri sunt identice din punct de vedere al calității”, a spus Costel Stanciu, reprezentant Asociația Protecția Consumatorului, potrivit stirilekanald.ro.
Citește și:
Peste câteva săptămâni, și pâinea va costa cu 10 procente mai mult decât în prezent. Acum, prețul la pâine variază între 1,7 lei și 7,50 lei. Odată cu sosirea sezonului de toamnă, cea mai ieftină pâine ar putea costa cu 2 lei mai mult.