Un produs cu tradiție la noi în țară, ingredient în mâncărurile preferate ale românilor. Nu este prea complicat de crescut, dar, pentru a ne bucura de rezultatele dorite, este important să ținem cont de câteva reguli de aur. Află, din rândurile de mai jos, la ce distanță trebuie să plantezi fasolea primăvara, de fapt. Ce spun specialiștii.
În ultimii ani, tot mai mulți români renunță la viața la oraș, alegând să se mute la casă, bucurându-se de liniștea vieții „la țară”. Unii chiar decid să dedice un colț mai mic sau mai mare din grădină cultivării legumelor și verdețurilor, știind că astfel vor putea pune pe masă pentru familie și musafiri produse naturale, curate, ce nu au fost tratate cu substanțe chimice menite să le accelereze în mod artificial procesul de dezvoltare.
Pentru a se putea bucura de rezultatele dorite, fermierii aflați la început de drum au nevoie de îndrumare și cât mai multe sfaturi și recoamndări de la cei cu experiență.
Specialiștii de la Direcția pentru Agricultură Județeană Teleroman au venit în ajutorul acestora. Pe pagina de Facebook a instituției a fost publicat un ghid pentru cultivarea și creșterea unui produs cu tradiție la noi în țară: fasolea.
„O producție de fasole pe măsura așteptărilor depinde și de modul în care efectuezi lucrările agrotehnice pentru întreținerea culturii. Acestea se referă, în principal, la pregătirea și întreținerea solului, irigare, fertilizare la momentul oportun. La fel de importante sunt, desigur, și măsurile fitosanitare de prevenire și combatere a buruienilor (erbicide), bolilor (fungicide) și a dăunătorilor (insecticide)”, se precizează în postare.
Înainte de a planta fasole, trebuie pregătit terenul, iar acest proces implică mai multe etape, precum:
Te-ar putea interesa și: Ce să pui în apa în care fierbe fasolea pentru ca boabele să rămână întregi. Aşa vei avea o mâncare aspectuoasă
La fel de important este modul în care plantăm răsadurile. La ce distanță trebuie să plantezi fasolea primăvara? În cuiburi, la distanță de 50 de centimetri pe rând și având grijă să avem între 70 și 80 de centimetri între rânduri.
„Înființarea unei culturi de fasole în seră se realizează fie prin plantarea manuală a răsadurilor (în vârstă de 18-25 de zile), fie prin semănat direct.
Dacă vrei să înființezi o cultură de fasole în solar, atunci o poți face prin plantarea de răsad cu vârsta de 25-30 de zile sau prin semănat direct, în cuiburi aflate la distanță de 50 cm pe rând și păstrând 70-80 cm distanță între rânduri. Pentru semănat, vei folosi 25-30 kg de sămânță/ha”, au precizat cei de la Direcția pentru Agricultură Județeană Teleroman.
Te-ar putea interesa și: De câte ori se schimbă apa la fasolea fiartă, de fapt. Aşa va avea un gust bun