Frigiderele sunt cu siguranță cele mai răspândite aparate electrocasnice din casele românilor. În timp ce unii le înlocuiesc de îndată ca apar unele mai moderne, alții schimbă frigiderul după ce acesta s-a stricat definitiv. Pentru o mai mare perioadă de exploatare trebuie să aflați la ce distanţă se pune frigiderul de perete. Aceasta este regula de aur pentru ca aceseta să nu se strice.
Fiecare român ar trebui să afle atunci când își amenajează bucătăria că este foarte important să știe că amplasarea frigiderului trebuie făcută conform unor reguli.
Dacă acesta nu va fi poziționat corect, la o anumită distanță de perete, dar și de mobilier, aparatul electrocasnic se va strica mult mai repede.
Deși este cel mai important aparat din bucătărie, frigiderul poate aduce cu el probleme de organizare a spațiului, dimensiunea lui făcându-l adesea destul de incomode și dificil de integrat în decor, mai ales în vechile apartamente comuniste.
Bucătăria trebuie în așa fel amenajată încît să asigure funcționarea în flux tehnologic, conform termenilor de specialitate, sau în ordinea firească a lucrurilor, cum s-ar spune în popor.
Ordinea a fost stabilită de către specialiștii germani în perioada interbelică, când migrația la orașe a fost uriașă, casele au devenit mai mici, iar spațiile au început să fie utilate cu noile tehologii și aparate care ușurau viața oamenilor.
Astfel, regulile de așezare a diverselor zone din bucătărie s-a făcut în funcție de reflexele omului, dar și de faptul că cei mai mulți dintre oameni sunt dreptaci.
De asemenea, specialiștii germani au spus că niciodată nu trebuie să amplasăm frigiderul lipit de perete, nici cu partea din spate, nici pe una dintre cele două laterale. Frigiderul are nevoie de loc suficient să se ventileze corespunzator. Astfel, căldura degajată de sistemul de răcire trebuie să aibă posibilitatea să se disperseze.
Fără o ventilație adecvată, aerul cald se acumulează și compresorul funcționează în continuu, ceea ce scurtează viața electrocasnicului.
Când se planifică amplasarea figiderului trebuie să se ia în calcul un spațiu de ventilație de cel puțin 200 cmp, spațiul până la peretele din spatele frigiderului fiind de circa 15 centimetri. Eficiența energetică a frigiderului crește direct proporțional cu spațiul de ventilație.
Nu în ultimul rând, pentru ca frigiderul tău să se deschidă ușor, trebuie lăsat suficient spațiu între perete și mobilă pentru ca atunci când îi deschizi ușa să nu se lovească nici de perete, nici de altceva.