Programul Casa Eficientă Energetic 2020. Statul dă 15.000 de euro pentru români. Cum poți beneficia

Programul Casa Eficientă Energetic 2020. Statul dă 15.000 de euro pentru români. Cum poți beneficia
Bani de la stat pentru Programul Casa Eficienta Energetic 2020

 Veste bună pentru aproape zece mii de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a primi câte 15.000 de euro de la stat, prin Programul Casa Eficientă Energetic 2020.

Programul Casa Eficientă Energetic 2020 a început marți, 15 septembrie

Ministerul Mediului a anunțat, marți, debutul Programului Casa Eficientă Energetic 2020, printr-un comunicat de presă. Programul beneficiază de un buget de 430 de milioane de lei. Prin intermediul său, aproximativ 9.000 de proprietari de case din România își vor eficientiza energetic locuințele.

Prin implementarea Programului Casa Eficientă Energetic 2020, se dorește reducerea consumului de energie electrică și a emisiilor de gaze cu efect de seră din casele românilor. Astfel, s-ar putea obține o creștere a eficienței energetice și utilizarea energiei din surse regenerabile în locuințele unifamiliale situate într-un imobil cu regim de înălțime ce nu depășește trei nivele.

Cum pot beneficia românii înscriși în program de ajutorul de 15.000 de euro oferit de stat

Românii înscriși în Programul Casa Eficientă Energetic 2020 vor primi o „primă energetică” de până la 15.000 de euro – echivalentul a aproximativ 70.000 de lei – sumă pe care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor o finanțează prin AFM. Prima, nerambursabilă, poate deconta 60% din costul unor astfel de lucrări, fără a depăși plafonul.

„Casa Eficientă Energetic este unul din programele la care ţin foarte mult şi care va ajuta foarte mult şi populaţia, şi economia, şi mediul. Cele mai multe case nu sunt bine izolate. De aceea, pierderile de energie ajung până la 30% prin pereţii exteriori, 25% prin geamuri sau acoperiş. Se ştie că, astăzi, sectorul clădirilor este unul din cei mai mari consumatori de energie şi cea mai mare sursă de gaze cu efect de seră. Programul nostru are o mare componentă de mediu, dar şi una economică şi socială: o astfel de investiţie duce la reducerea la jumătate a facturilor de energie şi, implicit, la scăderea consumului naţional de energie”, a declarat ministrul Costel Alexe, citat de Agerpres.

Bani de la stat pentru Programul Casa Eficienta Energetic 2020
Bani de la stat pentru Programul Casa Eficienta Energetic 2020

Ce cheltuieli sunt acoperite de Programul Casa Eficientă Energetic 2020

Potrivit sursei menționate mai sus, cheltuielile acoperite de program sunt instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperișului și pereților exteriori, montarea unor centrale mai eficiente, a panourilor solare, sistemelor de ventilație, corpurilor de iluminat LED, senzorilor de mișcare etc.

Ce trebuie să faci pentru a beneficia de ajutorul în valoare de 15.000 de euro

Românii care vor să se înscrie în Programul Casa Eficientă Energetic 2020 trebuie să depună, online, o cerere pentru primirea primei energetice, la care să adauge certificatul de performanţă energetică iniţial cât şi un audit energetic al casei unde vor să facă lucrarea.

Apoi, după acceptarea cererii, li se va aloca un număr unic de înregistrare. Din acel moment, vor avea 15 zile la dispoziție pentru depunerea dosarului investiției. După aprobarea dosarului, lucrările pot începe şi se pot derula într-o perioadă de maximum 18 luni. La final, AFM decontează 60% din investiţie, după un nou audit energetic al casei.