Puiul nu trebuie să iasă uscat. Există o mulțime de secrete pe care să le pui în aplicare atunci când vrei să gătești pui, fie că folosești doar pieptul, pulpele sau vrei să faci un pui întreg. De cele mai multe ori, pieptul este cel care iese uscat, pentru că nu are prea multă grăsime, însă dacă vrei să nu îți iasă tare, trebuie să știi la câte grade se face carnea de pui la cuptorul electric. Tehnica este simplă și dacă ții cont de câteva detalii, vei avea pui suculent de fiecare dată.
Ai nevoie doar de câteva ingrediente simple pentru a coace mereu puiul astfel încât să fie suculent și perfect. Desigur, există o mulțime de moduri de a îmbunătăți gustul puiului cu marinade și sosuri, dar dacă vrei ceva simplu, iată cum trebuie să faci:
Vezi și: Cea mai ieftină reţetă cu piept de pui. E rapidă şi iese un deliciu, o vei face mereu de acum
Ai nevoie de un piept de pui, puțin ulei și condimente: sare, piper, fulgi de chilli și orice altceva îți place.
Folosește piept de pui organic ori de câte ori este posibil. Pieptul de pui organic tinde să fie mult mai suculent și mai puțin „tare” decât pieptul de pui non-organic.
Dacă nu ai încă un termometru pentru carne, este timpul să îți iei unul, astfel încât să poți verifica gradul de gătire al puiului fără să-l tai și să pierzi toate sucurile.
Folosește temperatura potrivită. Toată lumea are opinii variate în ceea ce privește temperatura de coacere pentru pui, mai ales în ce privește cuptorul.
Citește și: Nu mai pune apă în piureul instant. Ingredientele de aur cu care poți înlocui, va fi mai aromat
Lucrurile nu sunt bătute în cui. Pentru început, trebuie să folosești o temperatură mai mic, astfel încât puiul să să gătească și în interior.
La final, vei dori acea crustă aurie și crocantă, așa că va trebui să folosești o temperatură mai mare. Această temperatură crescută face ca pielea să devină crocantă și să blocheze toate acele sucuri în bucata de pui.
Condimentează puțin, asigură-te că acoperi pieptul de pui în puțin ulei de măsline, sare și piper, sau alege-ți condimentul preferat sau marinada.
Pregătește-ți tava. Așează o foaie mare de copt în tavă pentru a preveni lipirea și așează piepturile de pui pregătite cu pielea în sus.
Acesta un moment crucial, de care depinde cum iese preparatul. Ca pieptul de pui să nu se usuce, temperatura e cea mai importantă.
Un piept de pui este gata între 20 și 30 de minute la 200 de grade. Depinde foarte mult de cât de groase și mari sunt piepturile de pui.
Dacă ai un termometru, pune-l în pui și verifică centrul, care trebuie să aibă 73-74 de grade în partea cea mai groasă.
Vezi și: Greșeala pe care o fac multe gospodine când gătesc pieptul de pui. Așa nu va mai ieși uscat
Cuptorul electric este ideal pentru a găti puiul, pentru că poți controla temperatura foarte bine. După ce puiul e aproape gata, dă temperatura la maximum sau folosește funcția grill ca să prăjești bine crusta și să devină crocantă, ar trebui să dureze cam 3 minute.
După ce ai scos puiul din cuptor, lasă-l să se odihnească. Acesta este un pas crucial pe care mulți oameni îl omit. Odată ce puiul copt este gata, transferă-l pe o farfurie curată și lasă-l să se odihnească timp de 5-10 minute pentru a sigila toate sucurile.
Poți folosi aceeași metodă și cu pulpele inferioare sau superioare. La 200 de grade, va dura cam 20-30 de minute până ce pulpele sunt gata. La final, nu rămâne decât să faci acea crustă crocantă, pornind funcția de grill pentru câteva minute.