Anul precedent, Legea privind indemnizația pentru creșterea copilului a fost modificată. Astfel, atât mama, cât și tatăl pot să intre în concediu creștere copil și să primească indemnizație, cu condiția ca, în ultimii doi ani anteriori nașterii copilului, să fi realizat venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit, cel putin 12 luni. Mai multe detalii, în continuare.
Legea privind indemnizația pentru creșterea copilului a fost modificată în 2021, astfel că atât mama, cât și tatăl pot intra în concediu de creștere a copilului, cu condiția menționată mai sus.
În 2022, indemnizația de creștere a copilului prezintă limita minimă de 1.250/lună. Valoarea minimă a indemnizației a rămas la fel începând cu 2018, când a crescut de la 1.233 la 1.250 de lei. Valoarea indemnizației de creștere a copilului se raportează la valoarea indicelui social de referință (ISR).
Important de menționat că indemnizația de creștere copil nu poate depăși suma de 8500 lei/lună, chiar dacă veniturile părintelui sunt mai mari.
Așadar, avem o limită minimă și una maximă în ceea ce privește acest tip de indemnizație:
De asemenea, pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleți sau multipleți, nivelul indemnizației lunare se majorează începând cu al doile copil de acum, cu 1.250 de lei, iar nu cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară, așa cum prevedea anterior legea.
Cuantumul indemnizației de creștere a copilului se calculează astfel: 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului.
Indemnizația de creștere copil poate fi încasată de: