DNA a rămas fără șef: Toader îl amenință din nou pe președinte

DNA a rămas fără șef: Toader îl amenință din nou pe președinte

Tudorel Toader a anunțat luni, 7 ianuarie 2019, că șeful interimar al DNA nu-și mai dorește un al doilea mandat. Imediat după, a reiterat atacurile la adresa președintelui.

Relația din Klaus Iohannis și Tudorel Toader este una foarte tensionată de mult timp. Președintele țării i-a refuzat multe doleanțe ministrului justiției și nici măcar amenințările cu curtea constituțională nu au avut efectul scontat. După demiterea forțată a lui Kovesi de la șefia DNA, Toader a sperat să o pună pe Adina Florea în funcția respectivă. Decizia respectivă îi aparține însă lui Iohannis, iar președintele a refuzat propunerea. Același ministru i-a cerut după aceea demiterea procurorului șef Augustin Lazăr din funcție, dar cererea respectivă s-a reflectat într-un nou scandal.

Pentru câteva luni, a existat un pic de liniște pe marginea șefiei DNA, datorită interimatului lui Anca Jurma, delegată în funcția respectivă de către procurorul general Augustin Lazăr. Între timp, doamna cu pricina i-a comunicat Ministrului Justiției că nu mai dorește un al mandat interimar în aceeași funcție cu o responsabilitate teribilă.

Anunțul a fost făcut de către Tudorel Toader într-o conferință de presă pe parcursul zilei de luni, desfășurată la Consiliul Suprem al Magistraturii. Informația vine în aceeași zi în care secția pentru procurori a CSM trebuia să dezbată prelungirea mandatului interimar la șefia DNA a lui Jurma.

În situația dată, Tudorel Toader a spus că Secția pentru procurori a CSM se va întruni joia viitoare, când probabil va lua o decizie: „Va fi altă propunere (…) Am convingerea că Secția pentru procurori va identifica cel puțin provizoriu un procuror care să-și asume responsabilitățile respective, care să respecte dorința cuiva de a nu continua în această funcție”.

Întrebat ce va face dacă președintele Iohannis va respinge din nou propunerea sa de numire a Adinei Florea la șefia DNA, ministrul Justiției a dat de înțeles că șeful statului este obligat să o numească pe aceasta. „Procedura nu s-a încheiat (…) Nimeni nu are dreptul de decizie discreționară, dincolo de Constituție”, a afirmat Toader. Întrebat de un jurnalist dacă acest lucru înseamnă că președintele este obligat să o numească pe Adina Florea, refuzată deja o dată, „Eu mă bucur că înțelegeți, chiar și mai târziu”, a răspuns Toader, conform Hotnews.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI