Klaus Iohannis, semnal de alarmă în cadrul Adunării Generale ONU cu privire la resturile dronelor găsite în Româna: ”Crime de război”
În cadrul evenimentului World Leaders Forum, desfășurat la New York în contextul celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, președintele României, Klaus Iohannis, a abordat subiectul securității la Marea Neagră și impactul războiului din Ucraina asupra acesteia. De asemenea, el a trasd un semnal de alarmă privind incidentele cu drone rusești găsite pe teritoriul României, subliniind pericolul real pe care îl prezintă.
Klaus Iohannis, alertă la New York cu privire la acțiunile Rusiei de lângă România
Într-o declarație susținută direct de la New York, președintele României, Klaus Iohannis, a subliniat faptul că, deși dronele rusești nu atacă direct România, prezența fragmentelor acestora pe teritoriul țării reprezintă o problemă reală și inacceptabilă.
Șeful statului a subliniat importanța abordării acestui conflict într-un context mai larg, dezvăluind preocupări sale legate de acțiunile Rusiei în apropierea Dunării.
În discursul său, președintele Iohannis a reiterat faptul că Rusia a vizat micile porturi de pe Dunăre, cu scopul de a speria oamenii, dar și de a bloca tranzitul cerealelor ucrainene prin România.
Pericolul dronelor rusești pentru țara noastră
De-a lungul ultimei luni, România s-a confruntat cu trei incidente legate de găsirea unor fragmente ale dronelor rusești pe teritoriul său. Din fericire, în urma acestor incidente nu au fost raportate victime sau pagube, dar președintele a subliniat că acest lucru nu înseamnă că problema nu trebuie tratată cu seriozitate.
„Am avut trei situaţii în care am descoperit fragmentele unor drone pe teritoriul românesc. Din fericire, nimeni nu a fost rănit până acum şi nu s-au produs pagube, dar asta nu înseamnă că nu contează. Contează, dar trebuie să vedem lucrurile în context.
De ce atacă Rusia aceste mici porturi de pe Dunăre? Sunt porturi mici, nu sunt de o importanţă capitală. Apropo, avem cu Ucraina o frontieră pe Dunăre, care este destul de lungă şi Ucraina are câteva porturi pe Dunăre, noi avem câteva porturi care sunt, practic, pe malul opus al fluviului.
Aşadar, de ce atacă Rusia aceste porturi mici? Explicaţia, după părerea mea, este că Rusia vrea să împiedice tranzitul cerealelor ucrainene. Noi, în România, i-am permis Ucrainei, din prima zi să efectueze acest tranzit fără taxe, să folosească liniile noastre logistice, să exporte cereale oriunde, în special spre ţările în curs de dezvoltare şi au exportat destul de mult”, a transmis președintele țării, în cadrul World Leaders Forum.
Klaus Iohannis critică acțiunile Rusiei
Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut o declarație fermă privind atacurile cu drone și impactul acestora asupra infrastructurii civile, subliniind necesitatea protejării oamenilor și a instalațiilor non-militare în contextul atacurilor rusești asupra unor mici porturi de la Marea Neagră.
În cadrul aceluiași discurs, președintele Iohannis a evidențiat că, aceste atacuri, deși nu vizează în mod intenționat România, au consecințe directe asupra teritoriului românesc atunci când fragmente din aceste drone cad pe teritoriul țării, acțiuni inacceptabile pentru siguranța țării.
”Aşadar, Rusia atacă aceste mici porturi pentru a speria oamenii, pentru a bloca tranzitul cerealelor ucrainene. Ei atacă cu drone şi, uneori, când aceste drone sunt doborâte, cad pe teritoriul românesc.
Este inacceptabil, dar aceste atacuri sunt crime de război, deoarece nu vizează instalaţii militare, ci instalaţii civile. Ei atacă infrastructură civilă, atacă oameni obişnuiţi care muncesc în aceste porturi şi trebuie să le considerăm asemenea acte ca fiind inacceptabile din start, dar extinderea lor în România este inacceptabilă şi protestăm vehement faţă acest fapt.”, a dezvăluit Klaus Iohannis.
Cât de pregătite sunt autoritățile pentru apărarea țării
Klaus Iohannis a condamnat ferm aceste atacuri, calificându-le drept crime de război, deoarece ele vizează infrastructura civilă și oamenii obișnuiți care lucrează în aceste porturi. El a subliniat că astfel de acțiuni trebuie considerate inacceptabile și trebuie abordate cu seriozitate.
În plus, președintele a menționat că România a luat măsuri pentru consolidarea apărării antiaeriene în regiune și pentru protejarea populației sale. Totuși, a subliniat că în ciuda faptului că Rusia nu vizează în mod intenționat România, problema rămâne reală și trebuie abordată cu prioritate.
”Am discutat acest lucru cu aliaţii noştri, ne-am consolidat deja apărarea antiaeriană în zonă şi facem ceea ce este necesar pentru a-i proteja pe oamenii noştri, dar rămâne inacceptabil, în pofida faptului că Rusia nu atacă în mod intenţionat România. Aceste drone nu sunt îndreptate spre România dar, deoarece au căzut în România, este o problemă reală şi care trebuie soluţionată”, a concluzionat Klaus Iohannis, aflat la New York.