Bucăți dintr-o dronă rusească, găsite pe teritoriul României. Anunțul e oficial vine din partea ministerului Apărării, însă, deocamdată, nu se cunoaște faptul dacă resturile de dronă provin dintr-un atac direct sau dintr-un ricoșeu.
Ministerul Apărării a confirmat că marţi seară au fost descoperite în Tulcea bucăți ce par a fi de dronă. Încă nu este clar dacă a fost un atac direct sau rămășițele provin dintr-un ricoșeu.
De asemenea, analişti străini au geolocalizat încă de marţi seară imaginile publicate de ucraineni şi au ajuns la concluzia că în dimineața zilei de 4 septembrie „foarte probabil o dronă rusească Shahed s-a prăbușit și a explodat în România, cel mai probabil după ce a fost lovită de apărarea aeriană ucraineană”.
Este vorba despre atacul care a avut loc asupra portului Izmail în noaptea de duminică spre luni.
”În această zonă, pentru că noi am acoperit o zonă foarte mare, inclusiv zona despre care au fost discuţii, în spaţiul public, şi confirm că în această zonă s-au găsit bucăţi care pot fi dintr-o dronă”, a declarat, miercuri, ministrul Tîlvăr în timpul unei vizite în judeţul Tulcea, conform Antena 3 CNN.
Conform unor surse din guvern, bucăţile de dronă sunt de la un atac asupra portului Izmail şi se află la 100 de metri de apă într-o zonă cu multă vegetație sălbatică.
Chiar dacă ministrul Apărării Angel Tîlvăr, premierul Marcel Ciolacu şi preşedintele Klaus Iohannis au negat cu vehemență că o dronă a armatei ruse a căzut în România, experţi străini de la grupul OSINT GeoConfirmed au conchis că în dimineața zilei de 4 septembrie o dronă rusească Shahed s-a prăbușit și a explodat pe teritorul țării noastre, care este membru NATO).
Însă, aceiași experți adaugă că drona nu a fost trimisă direct, ci, cel mai probabil, a fost lovită şi sau deviată de apărarea ucraineană. Adică România nu a fost atacată intenționat.
Un ofițer militar ucrainean în rezervă, care publică în mod frecvent pe Twitter comentarii, analize dar şi informaţii proaspete despre războiul din Ucraina, sub pseudonimul Tatarigami a intrat în posesia unei imagini din satelit.
Astfel, în urma unei cercetări a conchis că incidentul a avut loc pe teritoriul României. Acesta a continuat studiul şi chiar „a identificat cu precizie locul impactului”, acesta fiind în zona localităţii Plauru, care este situată la graniţa cu Ucraina.