Klaus Iohannis a oferit rușilor un mesaj extrem de dur. Președintele României a venit cu declarații aspre în timpul summit-ului UE din 24-25 iunie. Ce a transmis șeful statului Rusiei?
Președintele României a subliniat în timpul summit-ului UE din 24-25 iunie un mesaj clar pentru Rusia. Acesta a mai pus în prim-plan importanța urmăririi unor interese comune și obiective clare la nivelul Uniunii Europene în cadrul unei abordări unitare și coordonate în relația cu Rusia.
De asemenea, șeful statului a menționat și rolul comunicării strategice în ansamblul eforturilor UE, conform unui comunicat de presă care a fost emis în cursul zilei de azi, 25 iunie, de către Administrația Prezidențială.
Liderii au transmis că așteaptă un angajament politic constructiv din partea Rusiei după dezbaterile aprinse care au avut în vizor propunerea Germaniei și Franței de organizare a unui summit cu Vladimir Putin.
Amintim că inițiativa a fost blocată de opoziția statelor est-europene. Liderii au cerut „renunțarea la acțiunile ostile statelor membre ale Uniunii sau statelor terțe. Totodată, liderii europeni au solicitat Rusiei respectarea prevederilor Acordurilor de la Minsk, ca o condiție-cheie pentru orice schimbare substanțială a atitudinii UE”, arată sursa citată.
Consiliul European a reiterat ulterior deschiderea UE pentru o angajare selectivă cu Rusia în domeniile de interes pentru UE și a invitat Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant să elaboreze opțiuni concrete, condiționalități și pârghii în acest sens pe teme de interes precum: clima, mediul, sănătatea, dosare de politică externă și securitate sau Acordul nuclear iranian, Siria și Libia.
„Președintele României a subliniat importanța urmăririi unor interese comune și obiective clare, la nivelul Uniunii, cu o abordare unitară și coordonată în relația cu Federația Rusă, precum și rolul comunicării strategice în ansamblul eforturilor UE”, subliniază Administrația Prezidențială.
Președintele României a declarat că este necesar un summit între statele membre ale Uniunii Europene și Rusia.
„Această chestiune o vom discuta în Consiliu și voi spune acolo prima dată opinia noastră. Sunt probleme foarte diverse care trebuie discutate și clarificate în relația cu Federația Rusă, pentru că sunt anumite chestiuni pe care nu le putem tolera, dar sunt anumite zone unde o discuție și o colaborare ar fi benefică, spre exemplu dacă vrem să avem un plan comun de combatere a schimbărilor climatice. Acolo trebuie să discutăm cu toții, este o problemă globală care ne privește pe toți. În acest context trebuie să avem abordări care sunt fezabile”
Klaus Iohannis