Președintele Iohannis a semnat decretul. Ce spune legea privind cumpărarea vechimii în muncă

Președintele Iohannis a semnat decretul. Ce spune legea privind cumpărarea vechimii în muncă

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind cumpărarea vechimii în muncă, adoptată de Parlament în luna mai.

Președintele Iohannis a semnat decretul privind legea pentru cumpărarea vechimii în muncă

Noutatea legii vine în legătură cu prelungirea unui termen important. Cei care pot cumpăra vechime în muncă sunt cei care nu s-au pensionat încă.

Aceasta se poate face de cei care nu au realizat un stagiu de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neîntegrat acestuia în țară sau UE.

Modificarea adusă legii este legată de termenul până la care se poate cumpăra vechimea în muncă. Data este de 31 august 2-23.

Președintele Iohannis a semnat decretul. Ce spune legea privind cumpărarea vechimii în muncă
Președintele Iohannis a semnat decretul. Ce spune legea privind cumpărarea vechimii în muncă

Cine își poate cumpăra vechime în muncă:

Persoane peste 18 ani care au goluri în cartea de muncă și vor să le completeze. De asemenea, perioada maximă cumpărată nu poate depăși cumulat 6 ani, iar cei care vor să facă asta trebuie să facă o cerere la Casele Județene de Pensii de care aparțin.

„Poate încheia contract de asigurare socială, în temeiul acestui act normativ, orice persoană, indiferent de cetăţenie, care îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii:

  • – nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;
  • – nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, în perioada pentru care se solicită asigurarea;
  • – nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.

Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată sau, după caz, mandatarul acesteia desemnat prin procură specială și Casa Județeană de Pensii, în funcție de domiciliul sau reședința persoanei interesate ori, după caz, a mandatarului”, se arată în  lege.

Șase ani de vechime în muncă între anii 2013 și 2018 costă 23.200 de lei, iau plata se poate face într-o singură tranță sau în trei tranșe lunare, până la data de 31 august 2023.

6000 de persoane și-au cumpărat până acum vechime în muncă în valoare de 50 de milioane de lei.

Iată ce scrie în lege

„Până la data de 1 septembrie 2023, persoanele prevăzute la art. 1 pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă. În situaţia în care la data de 31 august 2023 contribuţia de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plăţii efectuate”, se arată în lege.

Urmăriți Playtech.ro și pe