Președintele Klaus Iohannis susține, joi, la Palatul Cotroceni o conferință de presă, la ora 17:00. Șeful statului își prezintă punctele de vedere după întâlnirea pe care a avut-o, în cursul zilei, cu premierul Viorica Dăncilă.
DECLARAȚII Klaus Iohannis:
Președintele a susținut, joi, că este foarte bucuros că șase milioane și jumătate de români au răspuns cu DA la ambele întrebări de la referendumul pe justiție. Acum, spune șeful statului, că trebuie găsite soluții pentru vedea cum se poate pune în practică dorința poporului. În acest sens, partidele politice vor fi chemate la consultări.
„Am decis și am trimis invitațiile pentru zilele de marți și miercuri, săptămâna viitoare, pentru a găsi împreună cele mai bune soluții”
Klaus Iohannis, președintele României
Cât despre propunerile de noi miniștri venite de la PSD, Klaus Iohannis i-a acuzat pe social-democrați că „au îndrăznit să-l propună pe Titus Corlățean” pentru funcția de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României.
„Am primit propuneri pentru miniștri și mă voi referi la una singura. PSD l-a propus pe Corlățean, artizanul catastrofei de la alegerile din 2014. PSD îndrăznește să mi-l propună pe Corlățean. Mi se pare o alegere total nepotrivită și va fi clar respinsă. Corlățean nu va fi ministru la nimic”
Klaus Iohannis, președintele României
Pe de altă parte, președintele Klaus Iohannis s-a referit și la refuzul celor doi miniștri, Carmen Dan și Teodor Meleșcanu, care au spus că nu-și vor da demisia.
„Această catastrofă a fost organizată de guvernul PSD. Vina politică e la Guvern, nu are rost să căutăm vina în altă parte. Vinovați sunt miniștrii de Interne și Externe. Nici nu mă interesează demisia lor, eu am cerut demiterea. Rep.: Ce a spus premierul Dăncilă? Rămâne să mai judece situația (n.r. zâmbind ironic)”
Klaus Iohannis, președintele României
Președintele Klaus Iohannis susține și că se impune depunerea unei moțiuni de cenzură și că speră că opoziția lucrează deja la redactarea acestui document. Klaus Iohannis arată că, dacă ar fi în locul PNL, nici nu ar mai sta pe gânduri și ar demara o astfel de procedură.
Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, joi, cu premierul Viorica Dăncilă pentru a discuta, între altele, despre noii miniștri pe care premierul i-ar vrea în echipa sa. De asemenea, s-a pus și probleme demiterii miniștrilor de la Interne și de la Externe, cerută miercuri de șeful statului.
Nici Carmen Dan și nici Teodor Meleșcanu au spus, însă, că nu vor pleca din funcție, chiar dacă au fost arătați cu degetul de către președintele Klaus Iohannis după organizarea extrem de slabă a alegerilor din diaspora. Mii de oameni au stat ore în șir la cozi interminabile și mulți dintre ei nu au putut vota.
Efectul acestei situații: deocamdată, niciunul – pentru că nimeni nu pare să-și asume situația neplăcută.
Despre o eventuală demisie a Guvernului a vorbit premierul Dăncilă chiar înainte ședinței de joi. Șefa Executivului susține că își va continua mandatul.
„Guvernul a fost învestit de Parlament în baza votului adoptat de români în decembrie 2016, iar majoritatea parlamentară e solidă, fapt dovedit inclusiv de votul de alegere a președintelui Camerei Deputaților. Ne vom continua mandatul, avem un program de guvernare și o președinție rotativă a Consiliului UE de succes, prin urmare e datoria noastră să continuăm pe acest drum, Este esențială o legătură mai strânsă cu oamenii și să fim mai aproape de așteptările lor. Sunt premierul tuturor românilor și îmi voi duce mandatul mai departe”
Viorica Dăncilă, premierul României
Cât despre alegerile din diaspora, unde oamenii au stat la cozi interminabile, premierul a admis că e posibil să se fi făcut greșeli, dar eventuale sancțiuni vor veni numai după analiza atentă a celor întâmplate și numai în baza unui raport.