Președintele Klaus Iohannis merge într-o vizită oficială la Chișinău în Republica Moldova. Șeful statului român îl va întâlni pe președintele ales, Maia Sandu.
Klaus Iohannis merge în Republica Moldova în semn de susținere a președintelui ales, Maia Sandu. Șefii de stat se vor întâlni după preluarea oficială a mandatului de către președintele moldovean, din 24 decembrie. Maia Sandu se repoziționează în zonă și reia formal relațiile cu cei doi vecini, România și Ucraina. De asemenea Sandu va merge la Kiev în luna Ianuarie.
”Cele două vizite sunt cu cele cu cei doi vecini pe care Igor Dodon nu a putut sa le ducă niciodată. Este vorba de susținerea doamnei Maia Sandu de către România. Suntem după un mandat al lui Igor Dodon, care nu a călcat la București.
Maia Sandu spune că este necesară restabilirea cooperării bilaterale firești între România și Republica Moldova, pentru ca cetățenii să simtă beneficiile cât mai curând. Președintele Iohannis nu a mers niciodată la Chișinău în mandatul lui Igor Dodon și nici nu l-a primit la București, din cauza părerilor anti-romanești ale președintelui moldovean. Cu toate acestea, relațiile dintre cele două state este una strânsă”, spune analistul politic Iulian Chifu, potrivit Mediafax.
Luni, 14 decembrie, președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu a avut o întrevedere cu ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, unde s-a discutat și subiectul vizitei președintelui Klaus Iohannis în Republica Moldova.
”După cinci ani de la ultima vizită a Președintelui României în Republica Moldova, vizita Președintelui Klaus Iohannis de la sfârșitul acestui an este o vizită importantă pentru țara noastră și sperăm să însemne primul pas într-o colaborare de durată și productivă între țările noastre”, a scris Maia Sandu pe Facebook.
Președintele ales din Moldova a subliniat că i-a mulțumit ambasadorului român ”pentru sprijinul constant acordat de România ţării noastre”.
”Am accentuat necesitatea de a restabili cooperarea bilaterală firească între România și Republica Moldova și de a intensifica cooperarea moldo-română în mai multe domenii, pentru ca cetățenii să simtă beneficii cât mai curând. (…) Este o vizită importantă pentru țara noastră și sperăm să însemne”, a adăugat Maia Sandu.
Maia Sandu vine din fosta Uniune Sovietică, economistă de profesie și liderul politicii pro-europene din Republica Moldova. Înainte de a deveni premierul Republicii Moldova, aceasta a mai deținut funcția de ministru al educației, în perioada 2012 – 2015.