Cine este Maia Sandu, de fapt. E noul președinte al Rep. Moldova și i-a dejucat planul lui Putin

Cine este Maia Sandu, de fapt. E noul președinte al Rep. Moldova și i-a dejucat planul lui Putin
Maia Sandu, președintele ales în Republica Moldova

În acest sfârșit de săptămână în Republica Moldova au avut loc Alegerile Prezidențiale, al doilea scrutin. Conform exit-poll-ului Maia Sandu este noul președinte al republicii Moldova. Este o premieră europeană, având în vedere că este prima femeie președinte a unei țări.

Maia Sandu, de la economist la premier

La alegerile prezidențiale din Republica Moldova au fost opt candidați în cursa prezidențială a țării. Dar cei mai importanți candidați au fost, actualul președinte, Igor Dodon, și Maia Sandu, care dorește atât legături cu România UE, cât și relații bune cu Rusia.

Maia Sandu vine din fosta Uniune Sovietică, economistă de profesie și liderul politicii pro-europene din Republica Moldova.

Înainte de a deveni Premierul Moldovei, a mai deținut fucția de ministru al educației, în perioada 2012 – 2015.

Cu specializări și un master făcut înAmerica pe economie, Maia Sandu a fost văzută ca o scăpare din ghiara lui Putin și ca o alternativă democrată la destinele Moldovei.

Maia Sandu a fost anterior prim-ministru timp de șase luni
Maia Sandu a fost văzută ca un redutabil contracandidat la dictatura coruptă a lui Igor Dodon.

Într-un moment delicat, în 2019 este desemnată ca premier al Moldovei, într-un interimat controversat. Guvernarea acesteia a durat din iunie până în noiembrie, când în urma unei decizii din Parlament, guvernul este demis.

Odată cu lansarea alegerilor prezidențiale, Maia Sandu a devenit clar contracandidatul lui Igor Dodon, văzută ca o speranță de a rupe legăturile cu Rusia lui Putin și apropiera de Occident.

”Moldova este la o răscruce de drumuri. Ori devine un stat funcțional, ori eșuează.”

Cu mult înainte de alegerile prezidențiale, Maia Sandu a fost văzută ca un redutabil contracandidat la dictatura coruptă a lui Igor Dodon. Într-un interviu acordat celor de la Euronews, președintele ales, Maia Sandu declara că Moldova trebuie să se orienteze către occident, dar fără a neglija și relațiile cu Putin.

”Moldova se află la o răscruce de drumuri. Ori devine un stat funcțional cu conducere competentă – sau devine un stat eșuat. Și un stat funcțional înseamnă, în primul rând, un stat care oprește corupția și un stat care încurajează afacerile și, la rândul lor, companiile creează locuri de muncă, plătesc pensii și salarii. Moldova are doi vecini, România și Ucraina. Și sub președintele Dodon, relațiile cu aceste țări au fost complet înghețate.

Relațiile cu UE și SUA au mers din rău în rău, dar chiar și cu Rusia. Igor Dodon a folosit acest lucru pentru interesele sale personale. În niciun caz pentru a rezolva problemele țării. Și atunci știm că Rusia nu oferă asistență tehnică și de dezvoltare. De aceea trebuie să revenim la o politică externă echilibrată și să revenim pe drumul cel bun cu relații bune cu România, cu Ucraina, cu UE și SUA. Și da, am promovat integrarea UE, integrarea Moldovei în UE. Și asta voi face ca președinte.”, declara Maia Sandu.

Noul Președinte din Republica Moldova

Igor Dodon a fost președintele interimar al țării și este în funcție din 2016, și un puternic personaj pro rus. Dodon a fost suspendat ca președinte de cel puțin patru ori până în 2019. Cu toate astea a continuat să conducă destinele Moldovei.

Controversele din jurul lui Igor Dodon s-au ținut lanț, fiind acuzat și dovedit a fi corupt. Candidata opoziției moldovenești, Maia Sandu, a câștigat al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Rezultatele preliminare o poziționează cu mult în fața titularului pro-rus. Fostul prim-ministru conducea duminică seara cu 57% din voturi față de cele 44% ale lui Igor Dodon.

Datele au venit în urma numărării a 99% din buletinele de vot, potrivit site-ului web al Comisiei electorale centrale. Maia Sandu este liderul Partidului de Acțiune și Solidaritate, și promitea la începutul campaniei că va conduce lupta împotriva corupției endemice din țară, care este încastrată între Ucraina și România, UE.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI