Klaus Iohannis, anunț de ultimă oră: România revine la normal. Data la care scăpăm definitiv de restricții

Klaus Iohannis, anunț de ultimă oră: România revine la normal. Data la care scăpăm definitiv de restricții
Klaus Iohannis, anunt de ultima ora

Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut declarații de presă, la ora 18:00, după ședința pe care a avut-o la Palatul Cotroceni cu premierul Florin Cîțu și alți miniștri.

Klaus Iohannis, anunț de ultimă oră

Iată care au fost declarațiile președintelui Klaus Iohannis.

”Am vorbit despre măsurile de relaxare. Dați-mi voie să rememorez prin ce am trecut cu această pandemie. Peste un an de zile a trecut până acum pandemia, a fost multă suferința în România. Însă trebuie să ne amintim de cei care au făcut posibilă gestionarea pandemiei. De medici, personalul medical, ei au fost eroii noștri. Lor le datorăm mulțumiri.

Acum vedem că pandemia s-a redus, putem să respirăm mai ușurați, dar trebuie să ne fie clar că suntem în plină pregătire pentru România post-pandemică. Nu se va termina pandemia mâine sau pe 1 septembrie, dar dacă ne vaccinăm se va reduce. Noi vrem să fim pregătiți. Am învățat mult, am suferit mult, avem șansa să facem România mai bună.

România post-pandemică e România în care și salariile cresc și viața românilor devine mai bună. Cum putem ajunge acolo?

Vreau să recapitulăm câteva date despre pandemie și despre campania de vaccinare. Am avut o evoluție încurajatoare, numărul de bolnavi a scăzut în ultimele săptămâni, a scăzut numărul personelor de la ATI și numărul deceselor. Campania de vaccinare a prins viteză. Avem în fiecare zi peste 100.000 de persoane care se vaccinează. Am parcurs un drum lung, însă e nevoie de mai mult. Dacă vrem să ieșim din pandemie trebuie să ne vaccinăm. Nu e altă cale de a finaliza această pandemie cu succes.

Astăzi am stabilit ținte de vaccinare. Ne propunem ca la 1 iunie să avem 5 milioane de persoane vaccinate. La 1 iulie 6 milioane, iar la 1 august 7 milioane.

”Ne pregătim de relaxare”

Ne pregătim de relaxare. Trebuie să fie o relaxare precaută. Noi vrem să scăpăm de pandemie, nu vrem să revenim cu restricții ulterior. Vom avea o relaxare pas cu pas, am elaborat calendarul care cuprinde acești pași până pe 1 septembrie. Relaxările sunt condiționate de evoluția pandemiei și de gradul de vaccinare.

Măsurile vor fi în detaliu enunțate și apoi vom avea o hotărâre care impune aceste relaxări. Prima etapă de relaxări va avea loc pe 15 mai. Apoi următoarele vor avea loc pe 1 iunie, 1 iulie și 1 august.

Din 15 mai se elimină portul măștii în exterior. Rămân anumite excepții: piețele, târgurile și mijloacele de transport. Aici va fi obligatorie. Și va mai fi obligatorie în interior.

A doua măsură e eliminarea restricțiilor de circulație noaptea.

La nunți, botezuri, mese festive pot participa în exterior maximum 70 de persoane începând de la 1 iunie, iar în interior maximum 50 de persoane, de la 1 iulie numărul crește, de la 1 august numărul crește. Dacă organizatorul garnatează ca toți participanții sunt vaccinați se renunat la restricționarea numărului de participanți. Daca în iulie cineva organizează nuntă și garantează ca toți particpanții sunt vaccinați nu se mai aplică restricții

Dacă organizatorul garantează că toate poersoanele care participă sutn vaccinate se renunţă la restircţionarea numărului de participanţi

Dacă pe 15 iulie, cineva doreşte să organizeze o nuntă într-un spaţiu şi gareanzează că toţi parcieinţii sunt vaccinaţi, nu se mai aplică restricţionarea la un număr de 70 de persoane.

Vrem să ne reluăm viața normală. Încurajăm vaccinarea. În final, o remarcă legată de școli. Noi păstrăm în continuare normele care țin de rata de incidență. Avem scenariul verde, galben, roșu, acest lucru se aplica ca până acum. În următoarele săptămâni e posibil ca majoritatea localităților să intre în scenariul verde și elevii să se întoarcă în școli fizic”, a declarat azi Klaus Iohannis.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI