Noua pensie apărută în România. Cine va beneficia de legea semnată de Klaus Iohannis

În România a apărut de curând un nou tip de pensie, dar care nu este suficient de cunoscută printre angajați, iar mai ales printre angajatori. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a spus pentru revista Capital, a anunțat că va stimula acest tip de economisire pentru pensie, începând cu anul 2021, iar asta înseamnă că tot mai mulți români vor primi mai mulți bani după pensionare datorită acestui nou tip de pensie.

Noua pensie apărută în România

Mai exact, este vorba despre pensiile ocupaționale, ce au fost instituite printr-o lege promulgată de Klaus Iohannis chiar de la începutul acestui an. De asemenea, acest tip de pensie vine în completarea celorlalte tipuri acordate de sistemul de pensii din România. Mai mult decât atât, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat la ultima conferință de presă că anul viitor are în vedere un plan de stimulare a pensiilor ocupaționale.
„Știți foarte bine că există acum un nou sistem de pensii (al pensiilor ocupaționale, n.r.) care va trebui și acesta stimulat și cred că iși acolo este nevoie de discuții pe fiscalitate, deci sunt mai multe lucruri pe care le vom avea în calcul anul viitor,” a răspuns ministrul Florin Cîțu la întrebărea pusă de sursa citată.

Ministerul de Finanțe are în vedere stimularea angajatorilor

Conform legii, inițiativa constituirii unui fond de pensii ocupaționale, aparține exclusiv unui administrator autorizat, în timp ce schema de pensii este stabilită de fiecare angajator ce dorește și are capacitatea financiară să ofere angajaților lui un astfel de beneficiu.
Prin urmare, acordarea pensiei ocupaționale este apanajul angajatorului, care poate folosi drept beneficiu pentru stimularea angajaților ori drept bonus.

Însă cel mai probabil, ministerul de Finanțe are în vedere stimularea angajatorilor ca să acorde angajaților contribuții pentru pensia ocupațională, oferind facilități fiscale companiilor ce vor să-și stimuleze angajații în acest fel. Mai exact, angajatorul va fi stimulat să acorde acest beneficiu al pensiei ocupaționale în loc de o primă în bani, spre exemplu, întrucât va beneficia de reduceri la plata taxelor, în cazul în care ministerul de Finanțe va decide și o facilitate fiscală în acest sens. Astfel, pensiile ocupaționale nu doar că reprezintă un mod de a obține mai mulți bani la pensie, însă este și o modalitate a statului de a mai reduce din presiunea pe deficitul de pensii.

Astfel, sistemul de pensii din România va fi complet, conținând patru tipuri de pensie: pensia de stat (pilonul I), pensia privată obligatorie (pilonul II), pensia privată facultativă (pilonul III) și pensia ocupațională (pilonul IV).

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI