Conform anunțului dat de către Președntele Klaus Iohannis, campania de vaccinare anti-covid va începe din 27 decembrie, de Sf.Ștefan. Imediat după anunț, același Klaus Iohannis a trimis către CNCAV propunerea de a fi primul român care să fie vaccinat. Numai că, după o analiză amănunțită, i s-a refuzat propunerea.
În urmă cu două zile Klaus Iohannis anunța demararea campaniei de vaccinare anti-covid pentru data de 27 decembrie 2020, în contextul în care primele 10.000 de doze de vaccin vor ajunge în România.
Ulterior, la Palatul Cotroceni a avut loc o ședință cu reprezentanții Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea anti-COVID-19. Directorul CNCAV, col. dr. Valeriu Gheorghiță, în urma respective ședințe, a avut câteva declarații.
În relatările domniei sale a vorbit și despre o propunere făcută de către Președintele Klaus Iohannis. Acesta ar fi cerut ca primul român vaccinat anti-covid să fie chiar el, iar momentul să fie și televizat. Reamintim faptul că, recent, Președintele, urmat apoi de Raed Arafat și alți câțiva oficiali, au lansat acest demers public.
Ideea era să dea credibilitate campaniei de vaccinare anti-covid și, implicit, vaccinului. Într-un material amplu publicat de Republica.ro, col. dr. Valeriu Gheorghiță declara:
”Da, dumnealui (președintele Klaus Iohannis – n.n.), în cadrul grupului de lucru, ne-a ridicat dacă vreți această propunere să o evaluăm și răspunsul a fost, după ce ne-am consultat cu toți experții, că nu este de dorit acest lucru, pentru că dintr-un gest până la urmă care se dorește de a convinge și a întări încrederea în vaccinare se pot crea alte speculații și nu am dorit acest lucru, pentru că se distruge toată credibilitatea noastră și toată munca de până acum”, a spus dr Valeriu Gheorghiță, potrivit republica.ro.
Primele 10.000 de vaccinuri anti-covid vor ajunge în țară, conform col. dr. Valeriu Gheorghiță, în următoarea perioadă. Planul de vaccinare anti-covid are în primă fază targetate cadrele medicale aflate în prima linie.
Următorul pas va consta în vaccinarea anti-covid a persoanelor trecute de 70 de ani, și tot așa, până în ultima fază, când se va ajunge la marea masă a populației. Oficiali au declarat că această campanie de vaccinare anti-covid nu este obligatorie, dar în condițiile date, recomandarea este ca marea masă a populației să opteze pentru vaccinare.
”Trebuie să vă spun că este un moment care se dorește a fi foarte bine pregătit nu doar la nivel național, ci și la nivel european. Se dorește realizarea unor materiale video cu momentul în care ajunge vaccinul în fiecare țară.
Se dorește crearea de materiale video cu prima persoană vaccinată, ulterior se va crea un material comun la nivelul Uniunii Europene care va fi disponibil pentru toată lumea (…) Lucrurile trebuie privite în normalitate, nu trebuie să creăm spectacol”, a mai declarat dr Valeriu Gheorghiță.