Juventus riscă, din nou, retrogradarea. „Bătrâna doamnă” e în centrul unui scandal

Juventus riscă, din nou, retrogradarea. „Bătrâna doamnă” e în centrul unui scandal
Juventus e în centrul unui scandal de evaziune fiscală ce amintește de faimosul „Calciopoli” de acum 15 ani

Juventus riscă, din nou, retrogradarea. „Bătrâna doamnă”, deținătoarea a 36 de titluri de campioană a Italiei, este, după 15 ani, în centrul unui nou mare scandal. În 2006, alb-negrii au fost retrogradați în Serie B și au fost deposedați de titlul cucerit în 2005. Erau vremurile faimosului scandal „Calciopoli”, ce a vizat trucarea de meciuri, „capul răutăților” fiind considerat Luciano Moggi, președintele clubului.

Juventus riscă, din nou, retrogradarea

Juventus riscă, din nou, retrogradarea. O senzație de deja-vu bântuie birourile celui mai titrat club din Italia. Abia și-au sărbătorit, acum o lună, cei 124 de ani de la înființare, că „zebrele” au ajuns din nou în vizorul fiscului și procuraturii italiene.

În 2006, Juventus a fost în centrul faimoasei afaceri „Calciopoli”. Un mega scandal cu meciuri trucate, aranjamente cu arbitrii, dar și cu Federația însăși. Totul, pentru a asigura supremația „Bătrînei Doamne” în Serie A. „Țapul ispășitor” a fost găsit legendarul Luciano Moggi, președintele de atunci al clubului.

Juventus a fost deposedată de titlul obținut la capătul sezonului 2004-2005, dar și retrogradată în Serie B. Spre deosebire de alte formații implicate, Milan, Reggina, Lazio și Fiorentina ce au primit doar amenzi și depunctări în Serie A. Ultimelor două echipe le-a fost anulată decizia inițială de retrogradare, astfel că Buffon& Co au luptat un an în Serie B pentru revenirea în prima ligă.

„Bătrâna doamnă” e în centrul unui scandal

Acum, Juventus e vizată de o anchetă a Gărzii Financiare italiene, botezată „Prisma”. Ca și când nu era suficient parcursul slab din campionat, dar și din Champions League, clubul e e investigat pentru o fraudă contabilă de 282 milioane de euro, scrie Corriere dello Sport.

În vizorul anchetatorilor se află 42 de transferuri, cu implicare directă torineză, dintre cele 62 din ultimele trei sezoane, care au dat naştere unor câştiguri de capital. E anchetat, de asemenea, și modul în care ar fi fost plătit Cristiano Ronaldo. Portughezul a fost primul fotbalist plătit în criptomonede, el încasând o sumă fixă pentru fiecare gol marcat.

E anchetată o posibilă fraudă de 282 de milioane de euro

Oficialii bianconerilor au fost căutați de reprezentanții Gărzii Financiare, ce au descins la sediile clubului din Torino și Milano. Sunt anchetați președintele Andrea Agnelli, vicepreședintele Pavel Nedved, Fabio Paratici, fostul director sportiv al lui Juve, considerat capul sistemului și ajuns la Tottenham, și Federico Cherubini, actual football director.

Conducătorii clubului sunt suspectați că s-ar fi folosit de tranzacţiile cu jucători pentru a înregistra câştiguri de capital artificiale, cu obiectivul de a îmbunătăţi bilanţul contabil al clubului. Juventus riscă serioase pedepse legale și sportive, inclusiv o nou retrogradare. Fostul mare jucător al echipei, cehul Pavel Medved, devenit vicepreședinte al clubului, a asigurat că situația nu e atât de gravă precum pare.

Președintele Agnelli a vorbit cu toată lumea, cu jucătorii, angajații, acționarii. Clubul a dat și un comunicat, nu avem nimic de ascuns, a declarat fostul mare internațional ceh

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI