04 mai 2023 | 14:26

Jumătate din București nu mai are apă caldă. Avarie gravă produsă azi-noapte

Utile
Jumătate din București nu mai are apă caldă. Avarie gravă produsă azi-noapte
CET Sud în avarie, încă de noaptea trecută

Din păcate, astfel de situații nu se întâmplă pentru prima dată, iar viitorul nu arată bine. Infrastructura învechită, reparațiile făcute peste alte reparații, au dus la astel de situații, în care astăzi cel puțin jumătate din București nu mai are apă caldă. Conform primelor informații furnizatede ELCEN București, avaria s-a produs pe raza de acțiune a CET Sud, iar tehnicienii lucrează și la această oră să remedieze defecțiunile.

ELCEN București anunță că CET Sud este în avarie, încă de noaptea trecută

În cursul serii de ieri, conform Electrocentrale București (ELCEN București), s-a produs o avarie la parte din infrastructura de transport a agentului termic către populație, fiind vorba de un scurtcircuit la CET București Sud. De la momentul producerii defecțiunii și până la ora la care relatăm despre incident, angajații au intervenit în a remedia situația, oficialii companiei dând asigurări că în cursul acestei zile bucureștenii vor avea din nou apă caldă la robinete.

„Un scurtcircuit produs la stația de tratare a apei din cadrul CET București Sud a condus la declanșarea cazanului nr 4 și a turbinei cu abur nr 3, ceea ce a condus la indisponibilizarea centralei. Echipele de reparatori și electricieni ale ELCEN au intervenit imediat pentru a remedia situația apărută, astfel că la ora 17 s-a reușit punerea parțială sub tensiune a stației de tratare a apei.

Sarcina termică va fi preluată de un cazan de apă fierbinte care va fi pornit în cursul acestei seri, astfel încât se va relua în scurt timp livrarea agentului termic din CET București Sud. Facem toate eforturile pentru a reveni cât mai repede la schema normală de funcționare. Revenirea se va face progresiv.

Estimăm că în această seară, CET București Sud va livra agent termic la o temperatură redusă față de comanda Termoenergetica, urmând ca în cursul zilei de mâine să se revină la parametrii de funcționare corespunzători.”, anunță ELCEN București.

Vezi și: Blocurile din București care nu au apă caldă timp de o săptămână. Veste tristă la început de vară

Jumătate din București nu mai are apă caldă

Genul acesta de avarii s-au mai întâmplat în ultimii ani, multe dintre ele chiar pe timpul ierii, când românii aveau și mai multă nevoie de agent termic. Din păcate, cei peste 300 de km de țeavă care transportă atât apa rece, cât și agentul termic către populație, sunt învechite și în anumite porțiuni s-au făcut cârpeli pentru a putea menține un flux cât de cât normal. Pe de altă parte, PMB promitea prin vocea primarului Nicușor Dan modernizarea infrastructurii, dar nici până la această oră nu s-au rezolvat nici măcar necesitățile urgente, fără a mai vorbi de întreaga infrastructură.

Vezi și: Bucureștenii ar putea rămâne fără apă caldă. ELCEN îi acuză pe oamenii lui Firea că îi tratează cu indiferență

Lipsa investițiilor la Electrocentrale București (ELCEN București) din ultimii 6 ani are consecințe negative asupra parametrilor de furnizare a apei calde și căldurii către consumatori, informează compania într-un comunicat de presă. Scăderea bruscă a temperaturilor din ultimele zile a generat o presiune suplimentară asupra sistemului de termoficare vechi și degradat, care se confruntă deja cu misiunea extrem de dificilă de a face față problemelor tehnice majore cauzate de lipsa investițiilor de modernizare. Ca urmare a acestor probleme, sistemul nu beneficiază de flexibilitatea necesară care să îi permită să se adapteze rapid la schimbările bruște ale condițiilor meteorologice, explicau în 2020 oficialii companiei.

ELCEN București: „Modernizarea este necesară și există bani europeni disponibili pentru asta”

Neefectuarea la timp a lucrărilor majore de reparații și modernizare, absolut necesare, a dus la o degradare constantă a sistemului și la o creștere explozivă a pierderilor în rețea, cu consecințe negative asupra parametrilor de furnizare a apei calde și a căldurii către consumatori. Amploarea acestei situații grave este dată de evoluția accelerată a pierderilor în rețeaua de termoficare. Între 2016 și 2020 peirderile, conform oficialilor companiei, sau triplat față de alți ani, după cum urmează:

  • 2016 – pierderile de 800 t/h.
  • 2019 – pierder de 1200 t/h
  • 2020, pierderi de 2200 t/h.

„Modernizarea este necesară și există bani europeni disponibili pentru acest lucru. Demararea imediată a investițiilor în proiecte de eficiență energetică va permite o bună funcționare a sistemului, cu randamente ridicate, pierderi reduse la minimum și flexibilitate crescută. ELCEN București este un jucător important pe piața de energie electrică și termică.

Este o componentă a Sistemului Energetic Național, contribuind la funcționarea sigură a acestuia și, în același timp, o infrastructură critică esențială pentru menținerea funcțiilor vitale ale Capitalei.

Prin investiții de modernizare, respectiv în noi centrale de cogenerare de înaltă eficiență, ELCEN București își va menține rolul esențial în ceea ce privește alimentarea cu energie la nivel local și național”, explicau reprezentanții companiei într-un comunicat de presă în 2020.

În plus, presiunea în conducte a scăzut progresiv în ultimii ani, astfel încât acum rețeaua nu are capacitatea tehnică de a prelua presiuni mai mari, existând un risc semnificativ de rupere a conductelor. Din păcate, din 2020 și până astăzi, situațiile de avarie au apărut din ce în ce mai des, iar în decembrie 2022 au fost cazuri când cartiere întregi au rămas fără căldură pe timp de iarnă.