Județul din România în care deșeurile erau depozitate ilegal. Ce au omis autoritățile

de: Ștefan R. Apostol
23 03. 2022

În 2021, 3.700 de tone de deșeuri ilegale au fost importate în România. Încărcăturile de contrabandă includeau deșeuri mixte, plastic, precum și diverse articole, cum ar fi îmbrăcăminte și încălțăminte. În ultimii ani, după ce China a interzis importurile de deșeuri, România a devenit piața de desfacere.  La nivel național, spune Ministerul Mediului, sunt zeci, poate sute de astfel de depozite ilegale. Statul a încercat, și încearcă prin pârghiile pe care le are să stopeze aceste ilegalități. Dar lucrurile se mișcă extrem de greu, iar acolo unde se închid astfel de depozite, apar altele peste noapte. Este și cazul din județul Brașov, unde inspectorii de mediu au descoperit zeci de astfel de ilegalități.

România și traficul ilegal de deșeuri

În ciuda faptului că are a doua cea mai mică rată de reciclare a deșeurilor din Uniunea Europeană, România a ajuns să fie copleșită de deșeuri și gunoaie,  majoritatea aduse ilegal din străinătate. Zeci de mii de tone de deșeuri au fost aduse în România în ultimii ani. Doar într-o săptămână, spuneau inspectorii de mediu, în 2021 intrau 189 de tone de deșeuri din Italia.

Acestea erau descoperite în curtea unei firme din județul Bihor, în vestul României. Controlul Gărzii de Mediu stabilea la acel moment că cei care au importat deșeurile nu au avut nicio facilitate de reciclare a acestora, iar cel mai probabil vor ajunge în depozite ilegale de deșeuri.

De multe ori, aceste deșeuri importate ilegal în România sunt aruncate la gropile de gunoi, unde sunt arse în loc să fie reciclate, generând fum și particule toxice. Curtea Europeană de Justiție a inițiat deja acțiuni în justiție împotriva unor orașe din România precum București, Brașov, Iași, Cluj-Napoca și Timișoara pentru poluarea excesivă a aerului, o stare de fapt exacerbată de aceste importuri. La începutul anului trecut, ministrul Tanczos Barna declara că organizațiile criminale erau în mare parte responsabile pentru aceste operațiuni ilegale.

Citește și: Afacerea din România care aduce mai mulți bani decât traficul de droguri. De ce a ajuns atât de profitabilă

Județul Brașov plin de ilegalități

Deși, cum spuneam, Curtea Europeană de Justiție a inițiat deja acțiuni în justiție inclusiv împotriva orașului Brașov, autoritățile din județ nu au făcut mai nimic pentru a stopa ilegalitățile. Recent, inspectorii de mediu au constatat că în întreg județul Brașov există astfel de depozite de deșeuri ilegale. Conform acestora, toate depozitele descoperite funcționau în baza unui document emis de Consiliului Municipal Braşov, și în niciun caz pe baza unui document care să reglementeze prețurile de stocare și procesare.

„Operatorii de colectare ai primăriilor, care aveau contracte de delegare, aveau tariful de depozitare prins în fişa lor de fundamentare. Dar acesta nu era aprobat de autorităţile publice locale. Adică e vorba de un tarif pe care funcţiona întreg judeţul Braşov.

Aprobat numai de Consiliul Local al Municipiului Braşov. Celelalte localităţi preluau acest tarif. Operatorii lor prindeau tariful în fişele de fundamentare şi apoi îşi aprobau fişele de fundamentare în consiliile locale”, a precizat Adrian Miria, director ADI ISO Mediu, conform Adevărul.ro.

Conform reprezentantului ADI ISO Mediu, normele legale pe baza cărora trebuiau să funcționeze aceste depozite trebuiau implementate încă de acum trei ani, din 2019. Normele erau stabilite printr-o decizie emisă cu termen limită în data de 26 noiembrie 2019, lucru care nu s-a întâmplat.