România are a doua cea mai mică rată de reciclare a deșeurilor din Uniunea Europeană. Cu toate astea a important cantități imense de deșeuri și gunoaie din alte state. Cea mai mare parte din acestea a fost aduse ilegal din străinătate. Doar în aprilie, anul acesta, 189 de tone de deșeuri din Italia au fost descoperite în județul Bihor. Controlul de protecție a mediului a stabilit că cei care importă deșeurile nu au nicio facilitate de reciclare. Cel mai probabil gunoaiele importante vor ajunge în depozite de deșeuri ilegale. Un astfel de caz a fost descoperit recent la vama din Giurgiu.
Criza importurilor de gunoaie din Europa se adâncește iar autoritățile nu mai fac față. Paza de coastă română a confiscat mai multe containere încărcate cu deșeuri neutilizabile, expediate în portul românesc Constanta din Marea Neagră, din diferite state membre ale UE.
Procurorii au stabilit că un transport de deșeuri din Portugalia a fost declarat fals autorității vamale sub formă de resturi de plastic, dar s-a dovedit a fi deșeu inutilizabil și toxic. Între timp, alte 25 de tone de deșeuri de cauciuc se îndreptaseră din Marea Britanie către același port românesc și au fost confiscate de poliția vamală.
Și alte 70 de containere cu deșeuri ilegale, aduse în România din Belgia, au fost identificate la alte câteva porturi românești de-a lungul coastei Mării Negre. Din nou, mărfurile au fost declarate în mod fals autorităților vamale drept deșeuri de plastic uzate.
Raportul poliției a arătat că, în ciuda documentelor care precizau că încărcătura conținea deșeuri din plastic, aceasta conținea de fapt lemn, deșeuri metalice și materiale periculoase.
Containerele fuseseră încărcate în Germania, iar marfa venea de la o companie belgiană. Și, cu o săptămână înainte de aceasta, fostul șef al vamilor portuare din Constanța a fost trimis în judecată pentru acuzațiile de a permite contrabanda a peste 100 de containere de deșeuri, expediate din Marea Britanie în România. Și toate acestea s-au întâmplat în mai puțin de o lună, în luna aprilie a acestui an.
Indiferent că vin pe mare, sau pe uscat, din ce în ce mai multe gunoaie sunt aduse ilegal în România. Recent un nou trnasport ilegal de gunoaie a fost oprit de poliţiştii de la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu.
Conform acestora, au controlat la intrarea în ţară un TIR venit din Macedonia. La verificarea containerului s-au descoperit 20 de tone de gunoaie, transportate ilegal. Transportul conținea sticle de tip PET, venind din Macedonia. După ce s-au efectuat verificările TIR-ul a fost trimis înapoi, nepermițându-i să intre pe teritoriul României.
Problema României cu deșeurile și importurile ilegale de gunoaie a fost supusă unui control public sporit. Demersul a fost efectuat după ce astfel de incidente au crescut semnificativ în ultimul an și jumătate. Decizia a venit și după ce China, principalul importator mondial de deșeuri, a implementat o interdicție petru gunoaiele din plastic.
Tanczos Barna a declarat public că aceste activități sunt conduse de crima organizată. În același timp a accentuat faptul că autoritățile statului vor trebui acum să scaneze fiecare transport care intră în țară pentru a vedea dacă documentele de transport reflectă efectiv încărcătura.
Barna a recunoscut, de asemenea, că România nu are un sistem organizat pentru eliminarea selectivă și depozitarea ecologică a deșeurilor. Ministrul a mai spus că întreprinderile de reciclare internă nu primesc suficiente deșeuri, din cauza gestionării deficitare a deșeurilor din România. Din acest motiv aceste întreprinderi recurg la deșeurile importate.