„Deținătorii de autoturisme din Strehaia au fost luați la bani mărunți de către Garda de Mediu. Comisarii de la Mediu au luat la puricat activitatea rromilor. Pe terenurile lor se desfășoară activități ilegale, aceștia dezmembrează mașini, iar apoi componentele le ard.
Nu este pentru prima dată când aceleași persoane sunt luat la control. De-a lungul timpul, amenzile nu au încetat să curgă, însă oamenii susțin că acesta este modul lor de a trăi și nu au o sursă de venit. Cei implicați riscă amenzi de la 30.000 până la 60.000 de lei. Polițiștii au descins în localitatea Strehaia, în două locații diferite. Nimeni nu avea documentația necesară pentru a dezmembra autoturisme. Aceștia ard resturile din dezmembrări cum ar fi: cabluri, cauciucuri și plastice. În acest fel, polițiștii au suspiciuni că normele de poluare nu sunt respectate.
Unii dintre ei, cei care desfășoară activități de ardere a componentelor auto și dezmembrare, nu au documente pentru niciun fel de activitate. Pe de altă parte, unele persoane au autorizație pentru derularea activităților de colectare de fier vechi, însă nu și pentru dezmembrări și arderea componentelor auto. Cei din urmă riscă sancțiuni drastice. În urma activităților de acest gen, mediul este poluat, iar pe terenuri rămân tone de deșeuri.
„Mașinile sunt ale mele. Le am pe persoană fizică. Am vreo 25 de mașini. Nu le iau scump. Le iau la 400 de lei bucata. Nu am cu se să trăiesc. Nu am cum să merg la cerșit în Franța sau să dăm în cap la oameni. Nu fac nimic rău.”, ne spune unul dintre cei verificați de Garda de Mediu.
Comisarii Gărzii de Mediu din Mehedinți au descins din nou la Strehaia. Într-un depozit, comisarii au găsit ulei de motor ars uzat de la mai multe autovehicule scoase din uz. Cei vinovați susțin că ar fi grăsime de porc topită.
„– Topim carnea bucăţi aşa.
– E untură aici?
– Da!
– Ia gustaţi. E untură? Că e ulei ars.
– Nu, e untură”, a fost dialogul dintre polițiști și femeie.
De asemenea, un alt depozit a intrat în atenția Gărzii de Mediu încă de anul trecut. În locul respectiv au fost aduse mai multe deșeuri din Marea Britanie. Atunci, tirurile au fost întoarse din drum, înainte ca marfa să fie arsă. Uleiul din motoarele mașinilor se scurge în sol, iar în acest fel, are loc o dublă poluare. Nu doar fierul vechi este la mare căutare, ci și sticla în unele cazuri.
Cătălin Tutilescu, șef Garda de Mediu Mehedinți: „Strehaia a ajuns cam unul dintre cei mai mari reciclatori de sticlă din ţară, dar doar fictiv, ies bani buni din asta. Centrele de sticle sunt puţine, dar în acte este foarte multă sticlă. ”