Amendă de 70.000 lei pentru toți românii care comit această greșeală majoră. Grijă mare!

Amendă de 70.000 lei pentru toți românii care comit această greșeală majoră. Grijă mare!
România a ajuns groapa de gunoi a Europei. Deșeuri ilegale sunt aduse în țară

În urmă cu trei ani China a blocat importurile de gunoi din țările dezvoltate. Astăzi România devine un nou depozit de deșeuri importate ilegal din majoritatea țărilor europene. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că această formă de contrabandă cu deșeuri în România „este un fenomen larg răspândit”. În conformitate s-au adus modificări la legislația în vigoare.

România a ajuns groapa de gunoi a Europei. Deșeuri ilegale sunt aduse în țară

În țări precum Germania, Belgia și Grecia, eliminarea de deșeuri periculoase poate costa până la 1.000 de euro pe tonă. În schimb, companiile încearcă să-și reducă costurile transportând cdeșeuri în România. Aici operațiunile profitabile de pe piața neagră percep aproximativ 250 de euro pe tonă pentru a primi deșeurile. Dar, în loc să fie eliminat conform reglementărilor, gunoiul este pur și simplu aruncat în gropile de gunoi sau ars. în Romania, în jur de 3.700 de tone de deșeuri au fost introduse doar în 2021.

Portul Constanța a capturat importuri ilegale de deșeuri venite din Japonia, China și Arabia Saudită. Afluxul a crescut dramatic în ultimii doi ani, în timp ce țările caută locuri pentru a arunca deșeuri, după ce China și alte câteva țări asiatice au refuzat să accepte mai multe.

Dar depistarea gunoiului ilegal la graniță este mai complicată de importurile legale de materiale, cum ar fi deșeurile de plastic, pe care fabricile românești de reciclare le cumpără din străinătate pentru a-și menține operațiunile la capacitate maximă. În 2019, România a reciclat doar 12% din deșeurile sale, una dintre cele mai mici rate din Europa.

Ministerul Mediului schimbă legislația

Aceste practici au devenit un adevărat flagel, și era clar că este necesar o nouă modificare a legislației existente. Așa se face că recent Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a adus modificări la Legea nr. 211/2011, prin OUG 92/2021. Noua ordonanță înlouiește legea amintită, intrând în vigoare  de la jumătatea lunii august, anul curent.

Confom noului cadru legal cei prinși că aruncă deșeuri ilegal vor fi pasibili de pedepse penale cu închisoarea, cuprinse între trei și cinci ani și, respectiv, între doi și șapte ani de închisoare. Pedeapsa se va acorda în funcție de gravitatea acțiunii ilegale, se mai spune în OUG 92/2021.

În aceeași ordonanță se specifică și categoriile de infracțiuni ce vor fi pedepsite, după cum urmează:

Infracțiuni pedepsite cu închisoarea între trei și cinci ani

  • elimină deșeurilor care au făcut obiectul transferului (conform Regulamentului european al transferurilor de deșeuri), în spații neautorizate sau prin înființează depozite ilegale;
  • eludează măsurile obligatorii privind colectarea, tratarea, transportul, valorificarea sau eliminarea deșeurilor periculoase;
  • comercializează, abandonează sau nu asigură încărcătura de deșeuri în timp ce tranzitează România;
  • sunt operatori de depozite sau incineratoare care acceptă, pentru a elimina, deșeuri introduse ilegal în țară sau care au fost aduse în România pentru alte scopuri decât cel al eliminării și care nu au putut fi utilizate în scopul respectiv.

Infracțiuni pedepsite cu închisoarea între doi și șapte ani

  • importă aparate, instalații, echipamente, utilaje, substanțe și produse folosite și uzate, din categoria deșeurilor interzise la import;
  • refuză returnarea în țara de origine a deșeurilor introduse în țară în alte scopuri decât cel al eliminării și pentru care s-a dispus măsura returnării de către autoritatea competentă;
  • colectează, transportă, valorifică sau elimină deșeuri care pot provoca decesul ori vătămarea corporală a unei persoane sau o daună semnificativă calității aerului, calității solului sau calității apei ori animalelor sau plantelor, inclusiv controlul acestor operațiuni și întreținerea ulterioară a spațiilor de eliminare, inclusiv acțiunile întreprinse de comercianți sau brokeri în procesul de gestionare a deșeurilor, cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniu;
  • exportă sau importă deșeuri cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniu, în cazul în care această activitate intră în categoria “transportului ilegal”, indiferent dacă transportul se efectuează prin una sau mai multe operațiuni.

 

Amenzi mari pentru deșeuri eliminate incorect

În aceeași ordonanță sunt prevăzute și amenzi consistente, cuprinse între 500 lei și 25.000 lei, pentru prima categorie de infracțiuni. Amenzi și mai mari sunt prevăzute pentru a doua categorie de infracțiuni. Aici sumele ajung să fie până la 70.000 lei, în cazul eliminării incorecte a deșeurilor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI