În urmă cu trei ani China a blocat importurile de gunoi din țările dezvoltate. Astăzi România devine un nou depozit de deșeuri importate ilegal din majoritatea țărilor europene. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că această formă de contrabandă cu deșeuri în România „este un fenomen larg răspândit”. În conformitate s-au adus modificări la legislația în vigoare. Ieri, pe 6 aprilie, a fost emis Ordonanță de Guvern care modifică legislația de până acum. Cele mai importante modificări sunt cele legate de amenzi. În același timp, în afară de măsura contravențională, noul OUG anunță și închisoare de la 3 la 5 ani.
În țări precum Germania, Belgia și Grecia, eliminarea de deșeuri periculoase poate costa până la 1.000 de euro pe tonă. În schimb, companiile încearcă să-și reducă costurile transportând cdeșeuri în România. Aici operațiunile profitabile de pe piața neagră percep aproximativ 250 de euro pe tonă pentru a primi deșeurile. Dar, în loc să fie eliminat conform reglementărilor, gunoiul este pur și simplu aruncat în gropile de gunoi sau ars. în Romania, în jur de 3.700 de tone de deșeuri au fost introduse doar în 2021.
Portul Constanța a capturat importuri ilegale de deșeuri venite din Japonia, China și Arabia Saudită. Afluxul a crescut dramatic în ultimii doi ani, în timp ce țările caută locuri pentru a arunca deșeuri, după ce China și alte câteva țări asiatice au refuzat să accepte mai multe.
Dar depistarea gunoiului ilegal la graniță este mai complicată de importurile legale de materiale, cum ar fi deșeurile de plastic, pe care fabricile românești de reciclare le cumpără din străinătate pentru a-și menține operațiunile la capacitate maximă. În 2019, România a reciclat doar 12% din deșeurile sale, una dintre cele mai mici rate din Europa.
Aceste practici au devenit un adevărat flagel, și era clar că este necesar o nouă modificare a legislației existente. Așa se face că recent Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a adus modificări la Legea nr. 211/2011. Noua ordonanță înlouiește legea amintită, intrând în vigoare după publicarea OUG în Monitorul Oficial.
Confom noului cadru legal cei prinși că aruncă deșeuri ilegal vor fi pasibili de pedepse penale cu închisoarea, cuprinse între trei și cinci ani și, respectiv, între doi și șapte ani de închisoare. Pedeapsa se va acorda în funcție de gravitatea acțiunii ilegale, se mai spune în OUG anunțată ieri de ministru.
În aceeași ordonanță se specifică și categoriile de infracțiuni ce vor fi pedepsite, după cum urmează:
„Executivul a aprobat astăzi, în ședința de Guvern, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, o ordonanță de urgență privind unele măsuri de eficientizare a gestionării deșeurilor. Una dintre principalele prevederi ale actului normativ se referă la incriminarea unor fapte cu impact semnificativ asupra mediului, calității aerului și sănătății populației.
Astfel, începând cu data publicării în Monitorul Oficial, incendierea sau îngroparea deșeurilor constituie infracțiuni și se vor pedepsi cu închisoare de la trei la cinci ani. În plus, a fost definită în lege acțiunea de abandonare a deșeurilor, pentru care există o sancțiune contravențională atât pentru persoane fizice cât și juridice (amendă de la 10.000 la 20.000 lei pentru persoane fizice și de la 50.000 la 70.000 pentru persoanele juridice), care însă nu era aplicată corespunzător din cauza lipsei unei reglementări clare a respectivei acțiuni.”, se spune în comunicatul emis de Ministerul Mediului ieri, pe 6 aprilie.
În aceeași ordonanță sunt prevăzute și amenzi consistente, cuprinse între 500 lei și 25.000 lei, pentru prima categorie de infracțiuni. Amenzi și mai mari sunt prevăzute pentru a doua categorie de infracțiuni. Aici sumele ajung să fie până la 70.000 lei, în cazul eliminării incorecte a deșeurilor.
„De asemenea, a fost interzisă arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase.
Pentru astfel de fapte amenzile se vor ridica la valori cuprinse între 7.000 și 15.000 lei pentru persoanele fizice și între 50.000 și 100.000 lei pentru persoanele juridice.”, se specifică în același comunicat emis de minister.
Noile măsuri intră în vigoare, conform ministrului, după publicarea OUG în Monitorul Oficial.