S-a aflat care este județul cu cei mai săraci pensionari din România. Oamenii sunt atât de săraci încât, dacă nu se gospodăreau singuri cu un animal în curte sau un petic de grădină, nu aveau cum să supraviețuiască. Cei mai mulți dintre cei cu pensiile foarte mici au muncit în agricultură, respectiv pentru CAP-urile și IAS-urile de pe timpul lui Ceaușescu.
După doi ani de pandemie și două luni de război, toată România o duce rău. Însă cel mai lovit segment pare să fie cel al pensionarilor, mai ales aceia dintr-o anumită zonă a țării.
Cea mai săracă zonă, când vine vorba de pensionarii români, este cea a Botoșaniului. În acest județ trăiesc cei mai săraci pensionari din România. Viața acestora era una foarte grea și înainte de explozia prețurilor, însă acum s-a acutizat.
Asfel, pentru cei mai mulți dintre oamenii în vârstă din județul Botoșani fiecare zi este o luptă pentru supraviețuire. O treime din populația județului, adică circa 95.000 de persoane, este reprezentată de pensionari. Un sfert dintre aceștia trăiesc lunar din pensii sociale.
Și mai afectați sunt pensionarii care trăiesc la țară. Astfel, mulți dintre aceștia spun cu lacrimi în ochi că abia se ajung cu veniturile primite de la stat.
Printre ţăranii cu pensii mici, cei mai norocoşi sunt aceia care au muncit în Cooperativele Agricole de Producție, fostele CAP-uri ale lui Ceaușescu, sau la Întreprinderile Agricole de Stat, fostele IAS-uri.
Din nefericire, și aceștia spun cât de greu se descurcă de la o zi la alta. Mulți dintre ei nu ar putea supraviețui dacă nu ar avea un animal în curte și legumele pe care și le cultivă singuri.
„Dacă nu erau vaca şi grădina, mâncam buruieni. Eu cu nevastă-mea avem 1.600 de lei împreună. Că am lucrat la CAP amândoi. Vai de capul nostru, cu copiii după noi. Mai dăm un ouţ, mai dăm un litru de lapte şi aşa mai plătim curentul şi ce mai este”, spune nea Florică, un bătrân care trăiește din zona Todireni, potrivit adevărul.ro.
Tot românul știe că pensiile din România sunt mici, însă cele pe care le au oamenii ce au muncit în agricultură sunt foarte mici. După o viață întreagă de muncă pe câmpurile României, țăranii au ajuns să primească la pensie doar câțiva bănuți. Aceștia nu le ajung pentru medicamente și pentru lemne.
Într-o astfel de situație se află o bătrână din comuna Ungureni, județul Botoșani, care a muncit la desfăcut „păpușoi”, adică porumb. Aceasta s-a îmbolnăvit după ce a muncit 35 de ani la CAP, iar banii din pensia pe care o are îi cheltuie pe pastile.