Deși anul 2023 a fost unul a l crizelor și al marilor schimbări din punct de vedere al taxelor și impozitelor, au existat județe unde au fost înregistrate cele mai mari salarii. Există și un top cu judeţele cu cele mai mari salarii, în 2023. Citește mai departe și află care este marea surpriză de pe locul al doilea, și care sunt domeniile în care se câştigă cei mai mulţi bani.
Într-un top al țărilor cu evoluții economice satisfăcătoare, inclusiv pentru acest an, România ocupă locul 55 în lume, asta însemnând că și la acest moment România continuă să aibă una dintre cele mai mari rate ale sărăciei și riscul de excluziune socială în Uniunea Europeană.
Citește despre: România, cel mai mare risc de sărăcie din Europa. Topul în care nu voiam să ne aflăm vreodată
Dar, conform acelorași analize, este o piață de export reînnoită și stabilă și cu o reorientare a industriei către producție, în special mașini și echipamente electronice, textile și încălțăminte, care au contribuit la creșterea economică, mai ales a clasei de mijloc.
Consumul privat și o revenire a investițiilor au făcut ca economia să fie una dintre cele cu cea mai rapidă creștere din Uniunea Europeană, cel puțin în ultimii doi ani.
Alte analize economice, referitoare la dezvoltarea României, arată că în acest an, economia României avea o tendință de creștere decât cea a vecinilor săi, care stagnează, ajutată de finanțarea din partea Uniunii Europene, de stabilitatea monetară și de investițiile străine determinate, în parte, de relocalizarea din Rusia și Ucraina.
Află despre: Criză economică în România?! Ce se întâmplă cu ratele la bănci, propunerea Guvernului
Fondul Monetar Internațional se aștepta la începutul anului la o expansiune de 3,1%, în timp ce chiar și prognoza de creștere de 1,8% a Comisiei Europene plasa România cu mult înaintea Poloniei, cu o creștere de 0,7%, și a Ungariei, care se confruntă cu o încetinire a creșterii economice și cu o inflație foarte ridicată, conform unei analize din decemrie 2022, preluată de Reuters.
Dar, realitatea din teren avea să ie cu totul alta, iar guvernul avea să anunțe un deficit bugetar extrem de mare, de 4,4$, și cu veniturile bugetare cu 1,3% din PIB în urma țintei stabilite, conform ministrului de finanțe Marcel Boloș.
Aceste situații de criză au dus la implementarea de noi soluții fiscale, de majorarea a unor taxe și impozite, precum și eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din agricultură, construcții și IT.
Află și: Salarii mai mici pentru aproape 2 milioane de români de la 1 noiembrie 2023: ‘83 de lei mai puțin’
Dar, cu toate astea, într-un top recent, se vorbește despre judeţele cu cele mai mari salarii, în 2023, având parte și de o mare surpriză de pe locul doi.
Topul, conform comparatorului Salario, deținut de platforma de recrutare eJobs, a fost realizat pe baza veniturilor angajaților din piața muncii din România, dar se precizează că acestea diferă în funcție de județele de reședință și de evoluția piețelor locale de muncă.
După cum bine se știe, sunt 41 de județe, 2.685 de comune și un număr de 263 de orașe, la nivelul întregului teritoriu.
Topul menționat include toate județele, dar importante, din punct de vedere al salariilor, sunt primele trei și cele situate la fundul clasamentului.
Citește despre: Ce salariu câștigă un IT-ist în România. Orașele unde se dau salarii fabuloase
Pe primul loc, așa cum era de așteptat, se află Capitala, unde salariul mediu net este de 5.000 de lei, Clujul ocupând în acest top un surprinzător loc trei, cu 4.500 de lei net.
Mai sunt menționate în fruntea listei orașe precum Brașov și Sibiu cu o medie netă de 4.000 de lei.
Dar, așa cum precizează comparatorul, locul doi în 2023 este deținut de județul Timiș, care a cunoscut o evoluție importantă a pieței locale de muncă, astfel influențând și creșterea valorii salariului mediu net pe cap de locuitor, fiind înregistrat la suma de 4.700 de lei.
Topul mai cuprinde și alte județe, precum Bihor, Prahova, Alba sau Argeș, cu o medie cuprinsă între 3.950 lei în Brașov și, respectiv, 3.800 de lei în Argeș și Alba.
Pe baza datelor colectate de comparator, s-au stabilit și care sunt domeniile în care se câştigă cei mai mulţi bani, și nu ar trebui să fie o surpriză că IT-ul este zona unde sunt cele mai mari salarii media fiind undeva la 6.500 de lei.
Vezi și: Cele mai căutate meserii în România în 2023. Salariile oferite de angajatori
Următoarele domenii sunt în zona de management, cu o medie de 6.000 de lei, urmată de construcții și instalații, cu o medie de 5.000 de lei lunară netă.
„În toate domeniile de activitate așteptările salariale ale angajaților depășesc salariile încasate în realitate cu aproximativ 25% – 30%.
Cea mai mare discrepanță însă o vedem în industria naval / aeronautică – 4.500 de lei, media reală vs. 6.500 de lei, așteptările candidaților, respectiv o diferență de 44%; agricultură (43%), unde salariul mediu net este de 4.200 de lei, dar așteptările candidaților urcă la 6.000 și pentru funcțiile publice (43%): 4.200 de lei vs. 6.000”, exemplifică Roxana Drăghici, reprezentanta eJobs.
Dar, odată cu eliminarea facilităților fiscale pentru zona IT, agricultură și construcții, aceste valori cu siguranță se vor modifica în minus, iar la o următoare colectare a datelor, vom asista, posibil, la o modificare a valorii veniturilor nete lunare, atât pe județe, cât și pe domeniile de activitate.
Vezi și: Noi măsuri fiscale de la 1 noiembrie 2023. Schimbări importante pentru români
Reamintim că măsurile fiscale menționate au intrat în vigoare începând de astăzi, 1 noiembrie, și vor obliga angajații din cele 3 domenii să plătească contribuțiile la asigurările sociale.