Cu toții am auzit de îndepărtata Japonie și de farmecul occidentalilor legat de modul de trai de aici. Pe de altă parte, tradiția religioasă japoneză este alcătuită din mai multe componente majore, inclusiv Shinto, cea mai veche religie japoneză, budismul și confucianismul. Creștinismul a fost doar o mișcare minoră în Japonia, dar cu toate astea, conform Patriarhiei Române, în Țara Soarelui-Răsare va fi deschis singurul cimitir ortodox. Citește mai departe și află cât costă un loc de veci acolo. Ceea ce maie ste de știut, este că Biserica este adusă din România.
Majoritatea dintre ei sunt sincretiști în credința lor, urmând simultan cele două religii principale ale Japoniei, budismul și șintoismul. Dar în această țară relativ mică există mai mult de patruzeci de biserici ortodoxe active, iar enoriașii lor nu sunt pur și simplu slavi care s-au mutat în Japonia, așa cum s-ar putea crede la început.
Vezi și: Locul minunat din România de care puțină lume știe. Parcă ai ajuns în Japonia
Enoriașii principalei biserici ortodoxe din țară, Catedrala Învierii lui Hristos din Tokyo, sunt în majoritate japonezi. Sfântul Nicolae al Japoniei a fost primul care a adus Ortodoxia pe pământ japonez. Construită pe vârful dealului Suruga-dai din districtul Kanda, catedrala, pe care japonezii o numesc Nikolai-Do (Biserica lui Nicolae), se integrează în peisajul urban. Sfântul Nicolae, pe numele său real Ivan Dmitrievici Kasatkin, s-a născut în 1836 în Smolensk, el fiind cel care a fondat misiunea ortodoxă din Japonia.
În catedrală slujește primatul Bisericii Ortodoxe Japoneze autonome, Mitropolitul Daniel al Tokyo și al întregii Japonii (Nusiro Ikuo), ajutat de patru preoți. Toți sunt japonezi și toți sunt absolvenți ai seminarului care a fost deschis prin eforturile Sfântului Nicolae și care nu s-a mai închis niciodată.
În afară de Catedrala Învierii lui Hristos din Tokyo, există și o comunitate creștin-ortodoxă de români, strânși în jurul Parohiei românești Sfântul Gheorghe din Tokyo. Conform unui comunicat emis de parohie, la finele lunii ianuarie a fosts deschis primul cimitir ortodox din Japonia, în regiunea Yamanashi.
Vezi și: Ce a impresionat-o pe Dana Rogoz în Japonia: “În 2 săptămâni am schimbat 8 cazări” VIDEO EXCLUSIV
Acesta se intinde pe o suprafață de 1.200 de metri pătrați și închiriat de autoritățile nipone din Yamanashi pentru înmormântarea persoanelor care practică credința ortodoxă în Japonia. Demersurile au fost făcute sub îndrumarea preotului paroh Daniel Corîu, cu ajutorul Asociației Susținătorilor de Înmormântări din Japonia și a doi călugări budiști. Un alt aspect important, conform preotului paroh Daniel Corîu, este că va fi adusă din România o Biserică din lemn pentru a fi montat în zona cimitirului.
Parohia a anunțat disponibilitatea unor locuri de înmormântare permanentă, pe care cei interesați le puteau achiziționa pentru 250.000 de yeni.
„După cum știm, incinerarea nu urmează rânduielile creștine, iar orice încurajare a acestei practici din motive de comoditate sau de orice alt fel contrazice învățătura de credință ortodoxă despre moarte, trup și viață veșnică”, au precizat reprezentanții parohiei românești din Tokyo, conform Basilica.ro.
Japonezii respectă legea și sunt foarte atenți, mai ales când vine vorba de astfel de lucruri. Spre exemplu, dacă li se spune că bisericile sunt închise, înseamnă că nimeni nu va merge. Din păcate, nu există transmisiuni TV, dar site-urile web ale bisericilor au instrucțiuni pentru a se ruga acasă.