La sfârșitul săptămânii trecute, trei turiști au fost coborâți de pe munte de către jandarmi și polițiști. Aceștia au văzut un urs și au sunat după ajutor la numărul unic de urgențe. De asemenea, echipele de intervenție au mai fost solicitate în alte patru cazuri în care animalele au fost aproape de zonele locuite.
Potrivit Biroului de Presă al Inspectoratului Județean de Jandarmi, în cursul zilei de sâmbătă, trei persoane se aflau pe un traseu turistic în zona Vârfului Tarnița, aproape de municipiul Toplița, moment în care s-au întâlnit cu un urs.
Turiștii s-au speriat și au cerut ajutor la 112, deoarece le era teamă să își continue drumul. La fața locului a ajuns de urgență un echipaj mixt, format dintr-un jandarm și un polițist. Aceștia i-au ajutat pe turiști să coboare în siguranță de pe munte.
De asemenea, la sfârșitul săptămânii, jandarmii au mai intervenit de patru ori. Prezența urșilor a fost semnalată la numărul uni de urgențe în localitățile Băile Tușnad, Tăureni, Cristuru Secuiesc și Șimonești.
Prezența ursului a fost confirmată într-un singur caz, respectiv în satul Tăureni. Jandarmii au luat măsurile necesare pentru îndepărtarea animalului din zonă. Totodată, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a transmis patru mesaje RO-ALERT în weekend, pentru localitățile în care prezența animalului a fost semnalată.
Controversatul mesaj RO-ALERT „URSUU BĂĂĂ” s-a dovedit că a fost trimis în urma unei sperieturi pe care a trăit-o o femeie din Brașov din cazul unei ursoaice. Ca urmare, municipalitatea a montat un container, iar în acesta a introdus miere și pește pentru a prinde în capcană o ursoaică care vine des în zonă.
„Municipalitatea a luat decizia de a monta o capcană pentru urşi într-o zonă în care aceştia apar frecvent. În atenţia noastră, în acest moment sunt două femele, una cu trei pui şi una cu doi pui, precum şi doi urşi masculi”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea.
În container, reprezentanții primăriei au pus un borcan de miere și două conserve de pește. Aceștia speră ca ursul să fie atras, prins în container, apoi tranchilizat. Aceștia au explicat și de ce s-a luat decizia de a monta asemenea capcane.
„Am luat decizia de a monta o capcană şi de a nu tranchiliza ursul în stare de libertate la recomandarea specialiştilor de la ICAS (actual INCDS – Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură). Aceştia ne-au spus că este destul de periculos pentru că, între momentul tranchilizării şi momentul în care ursul adoarme, acesta poate ataca oamenii”, a mai subliniat Sorin Toarcea.