Jandarmii din Harghita, asaltați de cererile pentru alungarea urșilor. 18 apeluri înregistrate doar în minivacanţa de Rusalii

Jandarmii din Harghita, asaltați de cererile pentru alungarea urșilor. 18 apeluri înregistrate doar în minivacanţa de Rusalii
Jandarmii din Harghita, asaltați de cererile pentru alungarea urșilor

În minivacanța de Rusalii, polițiștii și jandarmii harghiteni au fost solicitați de 18 ori pentru a alunga urșii prezenți în Miercurea Ciuc, Băile Tușnad, Sicasău, Voșlăbeni și Izvoru Mureșului.

18 apeluri de alungare a urșilor

Cele 18 apeluri de alungare a urșilor au fost înregistrate de sâmbătă până marți, potrivit Biroului de Presă al Inspectoratului Județean de Jandarmi Harghita. Cele mai multe au semnalat prezența urșilor în Băile Tușnad. Doar sâmbătă au fost înregistrate opt apeluri, cinci dintre ele fiind în Băile Tușnad, iar celelalte trei în Miercurea Ciuc, Șicasău și Voșlăbeni.

La Voșlăbeni, ursul nu a mai fost găsit, însă la Șicasău, o echipă formată dintr-un jandarm și un polițist au alungat un urs din apropierea unei case locuite. La Miercurea Ciuc, ursul a ajuns în cartierul Șumuleu, de unde a fost îndepărtat. Tanczos Barna a declarat că face tot ce îi stă în putință pentru a apărat cetățenii.

„Obligaţia noastră, nu doar rolul, obligaţia noastră, a ministerului, este să apărăm cetăţenii, în primul rând şi, din acest punct de vedere, este absolut necesară o intervenţie imediată, rapidă, promptă, în cazurile de pericol. Vom face această propunere la nivelul Guvernului, propunerea va fi discutată inclusiv în coaliţie. Am avut astăzi mai multe discuţii cu domnul viceprim-ministru Kelemen (Kelemen Hunor-nr), dânsul va susţine această discuţie în coaliţie şi mâine (marţi – n.red.), ne vom întâlni şi cu alte organizaţiile nonguvernamentale pentru a discuta această propunere”, a declarat Tanczos Barna în localitatea Sândominic, după discuţia avută pe această temă cu primarii din zonă şi cu reprezentanţii asociaţiilor de vânătoare şi ai asociaţiilor fermierilor.

O ursoaica cu trei pui a intrat în garajul primarului

În noaptea de luni spre marți, o ursoaică cu trei pui a intrat în garajul lui Butyka Zsolt, edilul din Băile Tușnad. Acesta a declarat că ursoaica s-a apropiat foarte mult de casă, după cum s-a văzut și pe camerele de supraveghere. Apoi, s-a dus la garaj, a spart ușa de termopan unde a căutat de mâncare.

„A fost şi în faţa casei, la zece metri de uşa de intrare, dar cred că s-a speriat de ceva şi s-a întors la garaj. A încercat să intre prin perete, adică a rupt până la cărămidă şi nu a putut, apoi a spart uşa de termopan, a intrat şi distrus tot ce a găsit: piper, boia, palincă, zarzavat. În garaj aveam provizii şi a încercat să deschidă şi congelatorul, a rupt clanţa, se văd urme pe el, dar nu a reuşit să deschidă (…) Trebuie să fac curat, a spart tot”, a spus Butyka Zsolt.

Primarul a spus că nu a auzit zgomote în timpul nopții. Abia dimineața a observat stricăciunile și imaginile de pe camerele de supraveghere. Potrivit acestuia, se fac demersuri pentru relocarea ursoaicei. Se pare că a mai intrat în aproximativ 30 de case și pensiuni din Băile Tușnad.

Urmăriți Playtech.ro și pe