Scandalul din cadrul Senatului României în care a fost implicată Diana Șoșoacă poate avea urmări grave pentru aceasta. Iuliana Scântei, senatorul PNL este și Președintele Comisiei Juridice din cadrul Senatului. Conform funcției pe care o are, Scântei are toate prerogativele de a-i intezice Dianei Șoșoacă accesul în Senat.
În urma scandalului iscat în Senat, Diana Șoșoacă a declarat că a depus o plângere penală pe numele președintelui Comisiei Juridice, Iuliana Scântei. De cealaltă parte Iuliana Scântei este decisă să-i interzică luarea de cuvânt în plenul Senatului, în urma derapajelor din ultima perioadă.
Reamintim că Iuliana Scântei a preluat funcția, după eliminarea Dianei Șoșoacă din AUR. Senatoarea PNL a declarat imediat după scandal:
”Din păcate, probabil că şi această cultură a Parlamentului nu a permis în trecut să se reglementeze prin regulament nişte măsuri foarte severe. Ele sunt mai mult la nivel simbolic. Comportamentul injurios şi exercitarea mandatului în mod abuziv nu constituie în sine o faptă contravenţională penală sau civilă, la nivel parlamentar.
Regulamentul şi codul de conduită prevăd sancţiuni simbolice pentru acel parlamentar. Primele patru sancţiuni pot fi aplicate şi au fost aplicate în cazul doamnei senator Şoşoacă de preşedintele Senatului, Anca Dragu. Acestea au constat în avertismente, mustrări, luarea cuvântului, însemnând întreruperea microfonului, îndepărtarea din sală”, a explicat Iuliana Scântei.
În explicațiile date publicității de Președintele Comisiei Juridice din Senat, Iuliana Scântei, se regăsește și ideea suspendării Dianei Șoșoacă pentru trei luni cel puțin. Decizia este susținută de regulamentul de funcționare din Senatul României, și are toate premizele de fi puse în funcțiune în cazul acesteia. Iuliana Scântei a explicat cum funcționează regulamentul și ce riscă, în cele din urmă, Diana Șoșoacă după scandalul din Senatul României.
”Ultima sancţiune o reprezintă avertismentul public scris. Avertismentul public scris este o măsură de formalizare practic a sancţiunii. Ea este aplicată de Biroul Permanent. Se face în urma verificării de către Comisia Juridică a existenţei unor abateri. Abateri care se subscriu aplicării acestui avertisment public scris (…). Noi vom înainta Biroului Permanent raportul, cu constatările abaterilor de la deontologia parlamentară.
Vom propune aplicarea acestei ultime sancţiuni disciplinare. Biroul Permanent va vota în plenul şedinţei adoptarea, aplicarea acestei sancţiuni pentru senatorul în cauză. Preşedintele Senatului va trebui să citească plenului sancţiunea. Efectul juridic al sancţiunii este că, vreme de trei luni de zile, senatorul sancţionat nu poate să reprezinte intern şi internaţional interesele alegătorilor, inclusiv prin luări de cuvânt.”, a mai explicat Iuliana Scântei.