Celebrul canal CNN anunță că Departamentul de Trezorerie al SUA a sancționat-o marți pe Alina Maratovna Kabaeva. Despre fosta atletă se crede că ar fi amanta președintelui rus Vladimir Putin. Sancțiunile vin ca parte a unei serii de măsuri vizând elitele rusești. De altfel, este cea mai recentă încercare a administrației Biden de a pedepsi Kremlinul pentru războiul din Ucraina.
Așa cum redacția Playtech a mai relatat, despre Alina Maratovna Kabaeva, se crede că a avut legături romantice cu liderul rus. Conform CNN, a fost sancționată „pentru că a fost oficial, director executiv de rang înalt sau membru al consiliului de administrație al Guvernului Federației Ruse”.
Aceste specificații se regăsesc într-un comunicat al Departamentului Trezoreriei al SUA. Aceași declarație o descrie pe Kabaeva, în vârstă de 39 de ani, ca având „o relație apropiată cu Putin”.
Este fostă membră al Dumei de Stat și actuala șefă a National Media Group. Compania este unul din marile imperii media pro-Kremlin de televiziune, radio, și care deține multe publicații tipărite.
În aprilie, Wall Street Journal a relatat că sancționarea lui Kabaeva a fost luată în considerare de către SUA. La acel moment a existat îngrijorarea că o astfel de măsură ar putea inflama tensiunile, având în vedere apropierea ei strânsă de Putin. Alina Maratovna Kabaeva a fost sancționată anterior de Uniunea Europeană și de Regatul Unit.
Pe lângă Kabaeva, mai relatează CNN, Departamentul Trezoreriei a anunțat sancțiuni împotriva altor oligarhi, dar fără să dea numele acestora. Pe lângă asta s-a decis sancționarea unei importante companii producătoare de oțel și a două dintre filialele sale, precum și a unei instituții financiare acuzate că a condus o operațiune de evitare a sancțiunilor și a directorului său general.
Separat, secretarul de stat american Antony Blinken a anunțat sancțiuni împotriva a trei oligarhi, a unei companii rusești de stat supravegheate de Ministerul Transporturilor.
Blinken a mai vorbit de patru persoane și o entitate care „operează în mod ilegitim pe teritoriul Ucrainei în colaborare cu Rusia”. Conform comunicatului se mai specifică alte 24 de entități rusești din domeniul apărării și tehnologiei.
SUA impune restricții de viză pentru 893 de oficiali ai Federației Ruse, din această lună. Blinken mai spune că, de asemenea, mai sunt și alți 31 de oficiali guvernamentali străini sancționați.
În comunicat se precizează că aceștia „au acționat pentru a sprijini pretinsa anexare de către Rusia a regiunii ucrainene Crimeea”. Prin urmare, a precizat Blinken, „au amenințat sau au încălcat suveranitatea Ucrainei”.
Multe dintre desemnările anunțate de SUA vizează oligarhi care au fost sancționați anterior de aliați precum Marea Britanie, Australia, Canada și Uniunea Europeană. Ele survin în contextul în care războiul din Ucraina a intrat în cea de-a șasea lună.