Istoricul de pe Facebook, motiv să pierzi viza de SUA: ce spun noile reguli pentru aplicanți

Istoricul de pe Facebook, motiv să pierzi viza de SUA: ce spun noile reguli pentru aplicanți

De la începutul lui 2018, americanii au început să-ți ceară istoricul de pe rețelele sociale pentru a decide dacă te lasă sau nu în SUA. Schimbările care îți violează intimitatea sunt acum lege și se aplică aproape tuturor aplicanților.

Dacă ți-ai dorit vreodată să ajungi în Statele Unite ale Americii, dar l-ai vorbit de rău pe Donald Trump într-o postare pe Facebook, gestul de acum câțiva ani sau de săptămâna trecută s-ar putea să te coste scump. Conform noilor reguli impuse de Departamentul de Stat al SUA, istoricul tău online de până la cinci ani în urmă va fi analizat în cazul în care aplici pentru viză. Nu contează dacă ești fan Facebook, Twitter, Instagram sau alte rețele sociale. Toate fac subiectul noului regulament.

Conform primelor estimări, în viitorul apropiat, noile schimbări ar putea afecta până la 15 milioane de persoane care doresc să ajungă în Statele Unite. Această măsură face parte dintr-o proiect mai amplu al administrației Trump de a micșora numărul celor care ajung pe teritoriul SUA, cu riscul de a rămâne acolo.

Primele informații pe marginea acestui proiect au apărut în mai 2017. În martie 2018, proiectul era gata și, la o scară mai mică, a început să fie implementat. În prima fază, trebuie să-ți cedezi conturile de pe rețele sociale doar dacă erai considerat suspect în momentul în care ai aterizat pe un aeroport din SUA. Conform noului regulament al Departamentului de Stat, verificarea activității tale pe Facebook, Twitter sau Instagram se va desfășura când vrei să aplicați pentru obținerea unei vize. Ca urmare, va fi mult mai greu să ai viza pe pașaport dacă ai avut o atitudine critică la adresa Statelor Unite.

Inimitatea ta și dreptul la o viață privată îți vor fi grav încălcate, având în vedere că, în formularul de viză, vei fi nevoit să-ți treci toate adresele de email pe care le-ai avut în ultimii cinci ani, numerele de telefon din trecut și numele de utilizator pe care le-ai folosit la crerea diverselor conturi online.

În mod previzibil, conform celor de la TechCrunch, pretextul înăspririi regulilor are legătură cu securitate națională a SUA. ”Securitatea națională este prioritatea nouastră de top când înmânăm o viză și fiecare călător care dorește să ajungă în SUA sau să imigreze trece printr-un proces extins de verificare.”, au declarat oficialii Departamentului de Stat. ”Suntem într-o căutare permanentă de a găsi mecanisme pentru îmbunătățirea procesului de verificare cu scopul de a proteja cetățenii americani, în timp ce oferim supor călătorilor legitimi în Statele Unite ale Americii.”, au concluzionat autoritățile americane.

Sursa: TechCrunch
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI