04 apr. 2023 | 14:07

Istoria tortului. De ce facem prăjitură în fiecare an de ziua noastră, de fapt

Social
Istoria tortului. De ce facem prăjitură în fiecare an de ziua noastră, de fapt
Istoria tortului. Află în material de ce facem prăjitură în fiecare an de ziua noastră, de fapt. Ce semnifică gestul.

Tortul este desertul preferat al multor persoane. Este des asociat cu sărbătorile și evenimentele importante, iar la aniversări nu lipsește niciodată de pe masă. Știi de ce facem prăjitură în fiecare an de ziua noastră? Istoria deserturilor de acest fel este foarte bogată și detaliată. Playtech Știri ți-o va explica, pe scurt, în rândurile de mai jos.

Istoria tortului. Unde au apărut primele prăjituri

Termenul „tort” este de origine vikingă, derivat din cuvântul nordic „kaka”. Primele deserturi sub formă de prăjituri au fost foarte diferite de ceea ce consumăm astăzi. Interesant este că abilitățile de coacere au fost identificate în Egiptul antic, pentru început, unde prăjiturile aveau aspect asemănător cu al pâinii. Ce aveau în plus era un îndulcitor: mierea.

Tot în Egiptul antic a apărut și prima mențiune despre aniversarea zilei de naștere. Datează, potrivit cercetătorilor, din jurul anilor 3.000 înainte de Hristos. Data la care se năștea faraonul era foarte importantă și era sărbătorită de toată lumea.

Cu toate că egiptenii își aniversau faraonii și organizau petreceri mari, cei care au inventat tortul aniversar au fost grecii antici. Aceștia pregăteau prăjituri speciale, primele având în compoziție brânză, pe care le decorau cu lumânări aprinse, în cinstea frumuseții zeiței Lunii, Artemis. Însă grecii celebrau doar zeii și zeițele.

Obiceiul de a sărbători ziua de naștere a unui om a apărut, de fapt, la romani. La început, se celebrau doar membrii din familiile înstărite. Deserturile pentru evenimentele de acest fel erau preparate cu diverse ingrediente, precum stafide și nuci.

De ce facem prăjitură în fiecare an de ziua noastră

Romanii au început să își sărbătorească membrii de familie și prietenii, însă nu oricum. Se organizau zile de naștere doar în cinstea celor care se bucurau de un statut important în societate, precum cel de luptător, erou sau bătrân înțelept. În primă fază, erau sărbătoriți doar bărbații. Femeile au început să fie cinstite astfel abia în secolul al XII-lea.

La zilele de naștere ale romanilor, persoana sărbătorită trebuia să vorbească despre faptele însemnate pe care le-a făcut. Toți trebuiau să afle prin ce se impunea în societate. La vremea respectivă, vârsta de 50 de ani era considerată deosebită, fiindcă mulți se stingeau din viață din cauza lipsurilor și a afecțiunilor de sănătate.

Astăzi, sărbătorim zilele de naștere cu tort, lumânări, felicitări și cadouri doar datorită faptului că biserica a dat dezlegare în acest sens. Pe vremuri, un astfel de eveniment era considerat păgân, din cauza faptului că se consuma mult vin, era multă veselie și, totodată, mult dezmăț.

Te-ar putea interesa și: Vârstele la care să nu sărbătorești zilele de naștere. Vei avea eșecuri și necazuri, ce spun numerologii

Preoții erau de părere că omul nu trebuia să se sărbătorească. În momentul în care a început să fie celebrată Nașterea Domnului (Crăciunul), biserica a acceptat ca și muritorii să își aniverseze ziua de naștere. S-a întâmplat abia în secolul IV, potrivit cercetătorilor și istoricilor.

Parteneri
Ce trebuie să pui pe masă, neapărat, ASTAZI de Sfântul Dumitru pentru a atrage norocul, protecția și belsugul
Redactia.ro
Bărbatul care a fost cel mai mare escroc din istorie. Cum a reușit să vândă Turnul Eiffel la fier vechi
Click.ro
„Ce dracu' să facem cu ei?”. Militari ruși, înregistrați când vorbesc despre sosirea nord-coreenilor pe front
Digi24
ȘOCANTI!!! Cum arăta Ilinca Vandici înainte de operații. IMAGINILE bombă au scăpat pe net
Vocea.biz
Una dintre cele mai sexy vedete din România s-a pocăit! 'Mi-a vorbit Dumnezeu... E foarte greu de explicat în cuvinte'
Unica.ro
O infecție face ravagii. Duce la cancer în scurt timp
EVZ.ro
Laura Crișan ar fi vrut să incendieze casa moștenită de la familia ei! Declarațiile halucinante ale unui martor: ”Pentru a scăpa de...”
Spynews
Ucraina a umilit România! Biserica Ortodoxă Română (BOR) a făcut anunțul
Capital.ro
Oana Pellea, scoasă din sărite de gestul făcut de Alina Ceușan: „Dizgrațios, nesimțită postare”
Avantaje
SENIORII care AU PRIMIT MAJORĂRI, VIZAȚI! MARIUS BUDĂI a CONFIRMAT
Mediaflux
El este Lehel, bărbatul suspectat că a ucis-o pe românca de 48 de ani și a zidit-o într-un bar din Germania. Vecina Luminiței, declarații halucinante | FOTO
Spynews.ro
Jupiter Retrograd până în februarie 2025. Care sunt zodiie afectate și ce lecții au de învățat în perioada următoare
Realitatea.net
Îl mai știi pe Remus din „Secretul Mariei”? Ce mai face acum actorul Toma Dănilă si ce legătură există între el și Liviu Vârciu
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro