Isărescu atacă guvernarea PSD-ALDE, în frunte cu Vâlcov: ”Ia uite cine ne dă nouă sfaturi!”

Autor: Puiu Alexandru - 12.02.2019, 07:00

Situația dintre guvernul Dragnea – Dăncilă și conducerea Băncii Naționale a României devine una din ce în ce mai tensionată, iar Isărescu a avut o ieșire prin care ne arată că românii vor fi cei care suferă.

În cazul în care mai ai vreun dubiu legat de direcția defectuoasă în care se orientează economia României sub conducerea echipei formate din Dragnea, Teodorovici și Vâlcov, semnele sunt multe. Devalorizarea leului și atacul la ROBOR au fost doar primele semne, dar Isărescu ne atrage atenția asupra faptului că vor fi mai multe și mai periculoase.

Guvernatorul Băncii Naționale a României a făcut mai multe declarații agresive pe parcursul zilei de luni, multe dintre ele fără precedent. ”Ia uite cine ne dă nouă sfaturi!” a afirmat Isărescu cu referire la Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului.

Ieșirea guvenatorului BNR a venit după mai multe atacuri din partea lui Vâlcov din ultimele zile la adresa Băncii Centrale. Isărescu le-a clasificat pe toate ca fiind ”jalnice și iresponsabile”. ”Mai e un lucru grav: a canalizat toată discuția despre bănci doar pe problema creditului, ceea ce e chiar periculos! Păi prin bănci se fac toate plățile din economie. Dar singura preocupare a domnului consilier este să atace creditul și ROBORUL. Păi prin ROBOR intră lichiditatea în sistem. E ca și cum ai atenta la aprovizionarea cu lichiditate a Trezoreriei Statului.”, a mai spus Isărescu cu ocazia prezentării Raportului privind inflația.

Din păcate, indiferent câteva metafore are în repertoriu și la câte comparații apelează, el uită că Vâlcov a demonstrat în mai multe rânduri că nu stăpânește concepte de bază ale economiei unui stat. Nu înțelege rolul guvernului în influențarea inflației și nici mecanismul dinamic corelat într-o oarecare măsură cu inflația care stabilește de fapt ROBORUL.

”Formulări din acestea că se joacă cineva cu dobânzile, că le manipulează, sunt mai mult decât periculoase. Ele pot fi tăiate de la rădăcină cu o simplă privire către teancul de rapoarte. Facem 4 rapoarte pe an și facem asta de 13 ani. Este dureros că mulți nici nu le citesc, dar ies în presă și fac diverse acuzații.” A spus guvernatorul, conștientizând că prea puțini înțeleg rolul BNR.

”Oamenii noștri sunt oameni care ar putea lucra în orice bancă din Europa, sunt oameni foarte buni. Este o precizare necesară, pentru că dânșii au avut o frustrare. M-au întrebat: „Noi pentru cine lucrăm? Pentru că ni se spune că suntem lipsiți de patriotism”. Le-am spus că lucrează pentru România, pentru Europa și pentru aderarea la spațiul euro. Și să nu ia în considerare aceste declarații.” A continuat Isărescu, încercând să explice calitatea echipei de oameni pe care o are în spate, în contrast cu Vâlcov.

”S-a sărit la gâtul BNR în ceea ce privește cursul valutar, într-o manieră total neresponsabila. Chiar dacă au cerut prin postări caraghioase să fie cursul fix, asta nu se poate. Dar va dați seama cât de porniți erau să atace BNR.” A insistat guvernatorul BNR, făcând referire la postările de pe Facebook ale lui Dragnea și PSD.

Sursa: Hotnews

Citește și...