01 apr. 2022 | 10:15

Ireal! De unde provin cartofii pe care românii îi mănâncă. Ce procent este produs, de fapt, în România

News
Ireal! De unde provin cartofii pe care românii îi mănâncă. Ce procent este produs, de fapt, în România
Ireal! De unde provin cartofii pe care romanii ii mananca. Ce procent este produs, de fapt, in Romania

Cartoful este una dintre cele mai consumate legume de către români. În medie, mâncăm aproximativ 90 de kilograme de cartofi anual. Însă cu toate că apetitul pentru acest aliment este mare, iar condițiile pentru cultivarea sa sunt propice, în realitate, țara noastră a ajuns să importe 60 % din necesar. Iată care este unul dintre motivele principale pentru carei mportăm atât de mult și ce soluții propun autoritățile.

Majoritatea cartofilor pe care îi mănâncă românii provine din import

Din 2010 și până în 2020, suprafața de cartofi cultivată în România a scăzut cu circa 40%, potrivit ultimului recensământ agricol. Legumicultorii au renunțat la a mai cultiva cartofi după ce importurile au crescut masiv în ultimii ani.

Autoritățile promit însă o soluție pentru creșterea producției. Fermierii vor putea accesa fonduri pentru construirea unor depozite în care să fie păstrați în condiții optime cartofii pentru că la noi în țară sunt puține asemenea spații.

„Un astfel de program pentru noi ar fi salvator deoarece, vă spun sincer, fermierul român nu mai face față la creșterea imputurilor de la ora aceasta și abandonează cultura de cartof. Noi cumpărăm majoritatea semințelor de afară, între 700 și 800 de euro pe tonă, plus transportul, deci noi din start pornim cu prețul mare față de fermierul occidental.”- Mircea Costina, vicepreședintele Federației Cultivatorilor de Cartofi din România.

Condițiile pentru accesarea programului

Pachetul de ajutor pentru agricultori conţine anumite condiţii: suprafață minimă cultivată să fie de cel puţin 0,3 hectare, titularul să facă dovada comercializării sau a depozitării recoltei și, cel mai important, cartofii să fie de consum – nu pentru industrie sau sămânță.

Până în acest moment nu a fost stabilită o dată anume de la care ar putea începe programul, însă singura certitudine este suma alocată: 15 milioane de lei.

„Principala problemă a României nu este că nu produce cartofi. Principala problemă este că nu avem spaţii de depozitare suficiente. Producem peste 2 milioane de tone de cartofi anual, necesarul nostru de consum este situat undeva la 1.500-1.700 de mii de tone, dar, din păcate, spațiile de depozitare sunt destul de reduse.”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, potrivit ProTV.

Din ce țări importam cartofi

Un singur lanț de restaurante din București, în care cartofii gătiți sunt proaspeţi, ajunge lunar să consume aproximativ 70 de tone, mare parte din import. Reprezentanții unui asemenea lanț afirmă că preferă să importe cartofi decât să îi cumpere de la țăranul român, deoarece legumele aduse din afara țării sunt păstrate la temperaturi controlate, lucru care în România nu este valabil.

Un procent de 60% din necesarul de cartofi provine din țări precum Germania, Belgia, Franța, Olanda și Polonia.

În ultimul an, cartofii au înregistrat cea mai mare creștere a prețului dintre legume. Sunt cu aproximativ o treime mai scumpi decât în februarie 2021.

Citește și: „Produsul care se scumpește cu 30% până la 1 mai. Ce se întâmplă în România”

Parteneri
Ce trebuie să porți în buzunar de Sfinții Mihail și Gavriil pentru a avea succes pe toate planurile
Redactia.ro
Gata cu verde și roșu. Iată care sunt sunt culorile la modă, anul acesta, pentru a face casa să arate elegantă de Crăciun
Click.ro
Ce l-ar fi supărat pe Iohannis. Poliția maghiară intervine cu explicații
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
'În fața camerelor, zâmbet. În spate...' Bursucu, dezvăluiri despre latura nevăzută a Andreei Marin. Au lucrat 3 ani împreună! Ce se întâmpla când camerele de filmat se opreau
Unica.ro
Val de vești proaste de la ANM. O serie de fenomene extreme
EVZ.ro
Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului 2024. Ce se face pe 14 noiembrie
Spynews
Medicamentele care te lasă fără permis. În cât timp se elimină substanța activă din corp
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Mediaflux
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Lala, primele declarații după anunțul că este însărcinată. Ce a spus viitoarea mămică
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro