În general, efectuarea unui test IQ vă permite să vă testați inteligența în mod fiabil și să primiți un scor pentru a determina dacă funcția cognitivă este normală sau mai mare decât media. Când vine vorba de aceste teste, ele nu țin cont de prejudecăți culturale, majoritatea fiind plăcute de făcut, oferindu-vă o modalitate distractivă de a descoperi unde vă situați pe scara inteligenței.
Denumite în mod oficial teste de „coeficient intelectual”, testele de IQ sunt disponibile în mai multe forme. Acestea pot ajuta la diagnosticarea dizabilităților intelectuale. Pot măsura potențialul intelectual al unei persoane. Dacă luați în considerare testarea IQ, medicul dumneavoastră ar trebui să fie primul punct de contact.
Așa cum scriam și cu altă ocazie, psihologul francez Alfred Binet a creat primul test de inteligență la începutul anilor 1900. Testarea modernă a IQ-ului în Statele Unite provine din activitatea lui Henry Herbert Goddard. Goddard a fost un psiholog care și-a obținut doctoratul în psihologie la Universitatea Clark în 1899.
El a tradus testul Binet din franceză în engleză. Acest test a fost folosit pentru a testa funcțiile intelectuale de bază la școlarii americani. Noile teste l-au ajutat pe Goddard și pentru a susține diagnosticul de sănătate mintală.
Goddard rămâne o figură controversată în istoria psihologiei. Acest lucru se datorează argumentului său conform căruia adulții cu un IQ scăzut nu ar trebui să procreeze.
Din fericire, societatea a trecut în mare parte peste astfel de puncte de vedere. Astăzi, există numeroase teste IQ care sunt folosite în scopuri diferite, dar majoritatea sunt folosite pentru a ajuta la diagnosticarea tulburărilor de învățare.
Citește și: Ce este IQ-ul, de fapt. De ce e bine să fie cât mai mare
De la controversatele teste Binet ale lui Goddard, psihologii s-au străduit să dezvolte numeroase alte teste. Cele mai multe sunt destinate copiilor de vârstă școlară primară, dar unele pot fi folosite și pentru adulți. Cele mai comune tipuri de teste IQ sunt:
Citește și: Test IQ rapid din 3 întrebări. Doar 17% dintre studenţii universităţilor de renume îl rezolvă
Și pentru că tot este vorba de testarea IQ-ului, îți propunem unul din multele teste IQ care implică bețele de chibrit. Genul acesta de teste face parte din Scala de inteligență Stanford-Binet, așa că nu ar trebui să fie unul greu.
Tot ceea ce ai de făcut este să fi atent la enunțul testului nostru și să rezolvi cât mai repede cu putință. Oricum, nu te speria, chiar dacă nu treci acest test IQ, îți vom oferi și rezolvarea la final.
În imaginea de mai jos sunt mai multe bețe de chibrit care formează mai multe forme geometrice. Va trebui să faci pe masa ta exact aceleași forme geometrice, folosind-te de bețele de chibrit, ca mai apoi să muți doar două bețe de chibrit pentru a forma nu mai puțin de 11 pătrate.
Dacă nu ți-ai dat seama care sunt bețele de chibrit care trebuiesc mutate, nu te impacienta. Nu va dovedi nimic altceva, decât că nu ți-a ieșit. Rezolvarea ți-o oferim noi, în cele urmează.
Din cele 11 bețe de chibrit pe care le avem, vom muta doar două. Cele două bețe mutate vor crea, ulterior, 8 patrate mici si 3 mari, 1 stânga, 1 pe centru și 1 pe dreapta (vezi galeria). Sperăm că ai înțeles acum care este soluția de rezolvare a testului IQ. Baftă!