Ion Țiriac și-a pierdut cumpătul când a auzit de bani. Ce l-a enervat pe omul de afaceri

Ion Țiriac și-a pierdut cumpătul când a auzit de bani. Ce l-a enervat pe omul de afaceri
Ion Țiriac și-a pierdut cumpătul când a auzit de bani. Ce l-a enervat pe omul de afaceri

Ion Țiriac și-a pierdut cumpătul când a auzit de bani. Fostul președinte al Federației Române de Tenis este cunoscut pentru criticile aduse guvernanților în privința subfinanțării sportului românesc. Acest subiect l-a enervat pe omul de afaceri într-o discuție cu ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak,  la o emisiune de televiziune.

Ion Țiriac și-a pierdut cumpătul când a auzit de bani

Ion Țiriac și-a pierdut cumpătul când a auzit de bani. Omul de afaceri știe să-i facă, în plan personal, dar a criticat adesea lipsa lor din peisajul sportului românesc. Mai precis, sumele total insuficiente pe care guvernanții le direcționează către sport. Și în calitate de președinte al Federației Române de Tenis, Țiriac a arătat cu degentul spre Ministerul Tineretului și Sportului care, vreme de 3 ani, nu a dat niciun sfanț federației.

Mai mult, printr-o decizie în justiție, FRT ar fi trebuit să primească 6 milioane de lei din partea ministerului. Ministrul Novak a declarat că nu știe de așa ceva, dar că va verifica. Între timp, Țiriac și-a dat demisia din fruntea FRT, dar problema subfinanțării a fost repusă pe tapet de vicecampioana olimpică la spadă, Ana Maria Popescu. Eduard Novak a reacționat neinspirat și a replicat că nici cu 5 milioane de lei în plus la bugetul federației de scrimă, sportiva n-ar fi cucerit aurul olimpice. Mai târziu, el și-a cerut scuze pentru declarația deplasată.

Ce l-a enervat pe omul de afaceri

De data aceasta, Ion Țiriac (82 de ani) s-a enervat într-o emisiune de televiziune în care discuta aceeași problemă chiar cu ministrul Eduard Novak (45 de ani). Demnitarul a precizat că va cere 50 de milioane de euro în plus pentru Ministerul Sportului la rectificarea bugetară făcută de guvern. Țiriac n-a mai răbdat și i-a dat o replică plină de năduf, menționând că sportul nu este o prioritate pentru autorități, așa cum se întâmplă în alte țări.

E de discutat, domnule ministru! Ați cerut 50 de milioane, față de alea 3 miliarde pe care le dau ungurii pentru sport! Adică mai discutăm ceva? Nu mai avem de discutat nimic din punct de vedere financiar! Hai s-o dăm dracului cu financiarul că nu mai avem de discutat! Am discutat despre sport de performanță. De unde să vină acești campioni? Unde este tineretul care în grădiniță, în școală, nu știu ce face?

Domnule ministru, sportul a devenit 100% profesionist! Pierre de Coubertin nu mai există cu „important e să participi!”. Nu, nu! Important e să faci bani”, a spus Ion Țiriac, la TVR.

Româna a obținut doar 4 medalii la Jocurile Olimpice de la Tokio și sunt șanse mici ca acest palmares să se îmbunătățească. Ar fi cel mai slab rezultat al României la o Olimpiadă de la ediția din 1952 de la Helsinki.