Ion Țiriac îi sfidează pe organizatorii turneului de la Wimbledon. Ce decizie a luat românul după interzicerea sportivilor ruși la turneu

Ion Țiriac îi sfidează pe organizatorii turneului de la Wimbledon. Ce decizie a luat românul după interzicerea sportivilor ruși la turneu
Ion Țiriac s-a declarat total împotriva excluderii jucătorilor ruși de la turneul de la Wimbledon

Ion Țiriac îi sfidează pe organizatorii turneului de la Wimbledon. Miliardarul român s-a pronunțat ferm împotriva excluderii jucătorilor ruși de la competiție de la All England Cup. Măsura va afecta „nume grele” atât din circuitul masculin, cât și cel feminin. Ion Țiriac n-a ezitat să compenseze această decizie luând o hotărâre contrară englezilor în cadrul competiției ATP 250 de la Geneva unde este copatron.

Ion Țiriac îi sfidează pe organizatorii turneului de la Wimbledon

Ion Țiriac îi sfidează pe organizatorii turneului de la Wimbledon. În premieră de la declanșarea războiului în Ucraina de către Rusia, ajutată de Belarus, sportivilor din cele două țări agresoare le-a fost interzisă participarea la un turneu. Și nu oricare, ci chiar cel mai prestigios din circuit, găzduit pe iarba de la All England Cup.

Turneele de Grand Slam se desfășoară sub egida Federației Internaționale de Tenis (ITF), cu excepția celui de la Wimbledon, organizat de All England Lawn Tennis Club (AELTC), care este un club privat, Această decizie îi afectează pe mai multi sportivi de top din circuitele ATP și WTA. Printre aceștia se numără Daniil Medvedev (2 ATP), Andrey Rublev (8 ATP), Anastasia Pavlyucenkova (15 WTA), toti din Rusia, respectiv Aryna Sabalenka (4 WTA) şi Victoria Azarenka (18 WTA), din Belarus.

Ce decizie a luat românul după interzicerea sportivilor ruși la turneu

Ion Țiriac s-a pronunțat deschis împotriva deciziei organizatorilor turneului de la Wimbledon. El a declarat că respectiva decizie nu face decât să toarne „benzină peste foc”. În plus, miliardarul român a spus că el ar fi acordat wild-card-uri unor perechi mixte, ucrainene-ruse, în cadrul competițiilor de dublu din turneu.

„Ce fac englezii? Ce obțin prin interzicerea tinerilor să-și facă meseria? Servește doar pentru a turna benzină pe foc. Nu vrem război. Este o greșeală! Din fericire, în Spania acceptăm ruși și bieloruși.

Dacă aș fi responsabil la Wimbledon aș inventa un „wild card” la dublu masculin, feminin și mixt, cu un rus și un ucrainean împreună. Pentru a le arăta oamenilor că popoarele pot trăi împreună în mod normal. Nu este momentul să facem această diferență politică pe terenurile de tenis.

Nimeni nu are dreptul să interzică unui tânăr sportiv, doar pentru că este rus sau belarus, să participe la un turneu internațional”, a spus Ion Țiriac, potrivit ProSport.

Ion Țiriac a acționat și concret. Omul de afaceri este coproprietar al turneului ATP 250 de la Geneva, ce are loc în această săptămână. Daniil Medvedev (26 de ani, 2 ATP) a primit un wild card în cadrul competiției din Elveția. Anunțul a fost făcut pe site-ul oficial al turneului din Elveția, care se va desfășura în perioada 14-21 mai. Rusul va reveni pe teren cu această ocazie după problemele medicale avute din cauza unei hernii de disc.

Ion Țiriac a vândut turneul de la Madrid contra sumei de 360 de milioane de euro, dar a rămas patronul unor competiții de mai mică importanță. De altfel, Țiriac a mutat la Geneva faimosul trofeu din aur și diamante pe care l-a acordat învingătorilor competiției din capitala Spaniei, până anul trecut.