Ion Iliescu, ”mort” pentru PSD: declarațiile lui Marcel Ciolacu, absolut șocante

Ion Iliescu, ”mort” pentru PSD: declarațiile lui Marcel Ciolacu, absolut șocante

Ai fi crezut că legătura dintre Ion Iliescu și PSD este una intrinsecă. Fostul președinte a fost numit, la un moment dat, lider onorific al partidului, tocmai pentru ca cineva să nu uite acest lucru. Se pare că Marcel Ciolacu a făcut-o.

Într-un set de circumstanțe foarte ciudate, Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD, a făcut mai multe declarații referitoare la poziția actuală a lui Ion Iliescu în partid. ”Ciudate” este cel mai potrivit cuvânt pentru că oficialul social democrat nu ar fi avut niciun motiv ”să se rupă” de fostul președinte, decât dacă nu cumva avea ca scop impresionarea electoratului. Poate și-a dorit ca Iliescu să nu mai fie sinonim cu PSD sau invers.

La întrebarea dacă Ion Iliescu mai este la ora actuală președinte de onoare al PSD, Marcel Ciolacu a spus simplu și răspicat ”Eu din câte știu, nu”. Întrebarea și momentul au fost atât de tare în afara contextului încât, dacă am cred în teorii ale conspirației, am putea afirma că întrebarea respectivă a fost ”plantată”, doar pentru ca Ciolacu să-l renege pe Iliescu.

iliescu-si-ciolacu

 

„Nu este o prioritate a mea domnul Iliescu, dacă este preşedinte de onoare, unde e statutul. Chiar… credeţi-mă”, a adăugat Ciolacu, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN) al PSD, chestionat în legătură cu faptul că Ion Iliescu figurează pe site-ul partidului ca fiind preşedinte de onoare al PSD.

La fel de fascinant precum primul său răspuns a fost faptul că Marcel Ciolacu a perseverat în ignoranța sa față de fostul președinte al țării. A fost întrebat dacă poziția de președinte de onoare a lui Iliescu se va discuta la viitorul congres. „Nu ştiu dacă această calitate trebuie să i-o confere fiecare congres sau necongres, nu înţeleg fondul problemei”, a reacționat actualul lider interimar al PSD, negând astfel posibilitatea ca numele lui Iliescu să mai ajungă într-un consiliu social democrat.

În final, l-a transformat pe Iliescu într-un simbol, negându-i statutul de somitate pe care l-a avut cel mai relevant președinte post-decembrist în interiorul Partidului Social Democrat. „Ion Iliescu a reprezentat un simbol pentru PSD şi pentru România şi pentru democraţia din România. (…) A reprezentat, deoarece s-a retras din viaţa publică domnul Iliescu. (…) Nu am avut aceste discuţii despre Ion Iliescu la CEx”, a afirmat Ciolacu.