Cine este și ce meserie are Nina Iliescu. De ce a stat mereu în umbra fostului președinte

Cine este și ce meserie are Nina Iliescu. De ce a stat mereu în umbra fostului președinte
Nina Iliescu, cea care i-a fost alături lui Ion Iliescu vreme de 68 de ani. Foto: ciao.ro

Nina Iliescu, soția fostului președinte al țării, Ion Iliescu este o doamnă care a decisă să rămână cumva într-un con de umbră în ceea ce privește aparițiile publice. Spre deosebire de soțul său, Nina a ales discreția, nu doar pe parcursul celor trei mandate ale lui Ion Iliescu de președinte al țării, ci pe parcursul întregii vieți.

Nina Iliescu, una din cele mai discrete soții de politiceni români

Elena „Nina” Iliescu s-a născut pe 4 martie 1930. L-a cunoscut pe Ion Iliescu la 18 ani, iar 21 a decis că el este bărbatul cu care îi este menit să rămână, chiar și în ciuda spuselor mamei ei, care credea că fiica ei este, totuși, prea tânără ca să se mărite.

Ion Iliescu și soția sa în tinerețe. Foto: a3.ro
Ion Iliescu și soția sa în tinerețe. Foto: a3.ro

După schimbarea bruscă de regim politic din decembrie 1989, Ion Iliescu a preluat puterea in stat, iar începând de atunci, Nina Iliescu devine prima doamnă a statului român postdecembrist.

Despre Nina Iliescu nu se cunosc foarte multe aspecte ale vieții sale. Știm doar că a fost inginer de profesie, un parcurs profesional care, de cele mai multe ori este destinat și ales de către bărbați. A fost cercetător științific în domeniul coroziunii metalelor.
De când Ion Iliescu a preluat puterea, Nina i-a fost alături mereu, deși a traversat la rândul ei câteva momente grele de-a lungul vieții. Fostul șef al statului și soția sa nu au avut copii și asta pentru că fosta primă doamnă a României a avut trei sarcini toxice, după cum spunea chiar Ion Iliescu într-un interviu, potrivit libertatea.ro. Întrebat în 2011 dacă și-a dorit copii, Ion Iliescu a răspuns:

„Ba chiar ne-am dorit, dar nu a fost să fie…Soția mea a avut trei sarcini toxice, iar după aceea…nu s-a mai putut”.

Totodată, referitor la ideea de adopție a unui copil, fostul șef al statului explică faptul că viața sa a fost una destul de agitată și solicitantă din multe puncte de vedere, încât nu ar fi fost posibil acest lucru.