Ion Iliescu atacă politicienii ”iresponsabili”: Ce a declarat despre președinția UE

Autor: Puiu Alexandru - 14.01.2019, 08:09

Nu se întâmplă des să mai auzim ceva nou despre Ion Iliescu, dar fostul lider PSD a publicat un mesaj cu ocazia preluării președinției Consiliului Uniunii Europene de către România.

Fără să se străduiască prea mult, Ion Iliescu reușește să facă valuri în presă în momentul în care iese la declarații. La ora actuală, el nu mai ocupă nicio poziție în parlament, dar este în continuare președinte onorific în cadrul Partidului Social Democrat.

În urmă cu câteva zile, pentru News.ro, Iliescu a făcut câteva declarații referitoare la situația României din acest moment, în care a obținut președinția Consiliului Uniunii Europene. Tot atunci, a profitat de ocazie pentru a spune cum interepretează el manifestările din fața Ateneului Român de joi seara.

„Ar fi trebuit să ne definim, deja, profilul nostru, ca ţară, în concertul european. Preşedinţia prin rotaţie a Consiliului European ne pune la încercare capacitatea administrativă, viziunea politică şi solidaritatea, ca naţiune. Vom vedea care ne sunt punctele tari, care ne sunt slăbiciunile. Sper că vom realiza, în sfârşit, că nu confruntarea, ci consensul, face lucrurile să progreseze în sensul dorit de noi, toţi”, adaugă Ion Iliescu.

Despre beneficiile aderării la Uniunea Europeană, fostul președinte al țării a definit România ca fiind realistă, mai mult decât eurosceptică sau deziluzionată.

„Este doar realistă, s-a maturizat, politic şi social, abordează critic realitatea, şi asta este bine. Va rămâne susţinătoare a proiectului european atâta vreme cât el va genera bună guvernare, prosperitate, va reduce decalajele de dezvoltare şi polarizarea economică şi socială. Criza prin care trece acum Uniunea nu are cum să nu aibă ecouri şi în România. Dar putem alege să fim parte a soluţiei pentru problemele Uniunii, şi nu generatori de noi probleme, cum este cazul Brexitului. Pentru asta noua generaţie de politicieni din România trebuie să dovedească responsabilitate şi angajament în slujirea interesului public şi a binelui comun. Uniunea Europeană nu poate fi ţap ispăşitor pentru neputinţele noastre, pentru eşecurile noastre, pentru egoismul şi iresponsabilitatea unora sau altora dintre liderii politici, de la Bucureşti sau de la Bruxelles”, subliniază Ion Iliescu.

Fostul lider PSD și-a încheiat mesajul cu un apel la solidaritate politică.

„Şi de democraţie în funcţionarea instituţiilor politice şi economice ale naţiunilor şi ale Uniunii. Criza proiectului european, reală, este înainte de toate, o criză a democraţiei. Şi nu poate fi rezolvată cu măsuri de forţă, cu reducerea la tăcere a vocilor critice, cu etichetarea celor care au o altă viziune despre Uniune şi despre problemele ei. Un populism nu poate fi combătut tot cu un populism, fie el şi de sens opus. Iar reforme de genul Europa cercurilor concentrice nu pot creşte susţinerea cetăţenilor pentru Europa.

Cred că a venit vremea să ne întoarcem la politică, să ne vindecăm de iluzia ”tehnocrată”. Pentru că politicul poate fi controlat democratic de popor, tehnocraţii, nu, ei nu-şi asumă erorile şi deciziile greşite, nu răspund în faţa nimănui. Spun aceste lucruri şi pentru că urmează alegerile europene, altă încercare pentru preşedinţia României. Demnitatea de europarlamentar nu este, nu poate fi, o recompensă pentru nişte politicieni, sau clienţi ai lor, ci o împlinire pentru cariere politice exemplare, în slujba cetăţenilor şi a naţiunilor europene. Este momentul ca elitele politice să se întâlnească din nou cu cetăţenii, pe agenda publică, şi cu un proiect comun, acela al integrării europene, de care să se bucure toţi membrii Uniunii”, mai afirmă fostul preşedinte, cu un atac gratuit la adresa tehnocraților.


Citește și...