Iohannis susține protestul magistraților, dar nu-i ajută cu nimic

Iohannis susține protestul magistraților, dar nu-i ajută cu nimic

Întrebat care este opinia sa despre protestul magistraților din ultimele săptămâni, Iohannis și-a arătat susținerea pentru judecătorii și procurorii care au stat în stradă.

România este deja de câțiva ani o țară a protestelor. Din păcate, cele mai multe dintre ele nu sensibilizează pe nimeni, iar protestul magistraților din ultimele săptămâni este cea mai clară dovadă a acestei realități. În contextul în care justiția este blocată, iar Tudorel Toader nu renunță sub nicio formă la subminarea separării puterilor într-un stat democratic, Iohannis și-a manifestat admirația pentru magistrați.

În mod real, acele afirmații nu înseamnă mare lucru. Mai grav decât atât însă, este faptul că președintele țării nu-i poate ajuta cu absolut nimic pe oamenii aflați în stradă care ieri s-au confruntat cu jandarmi ce încercau să le împiedice protestul.

Răspunsul de mai jos a venit la o întrebare din partea unui reprezentat al comunități Declic. Acela era curios despre opinia lui Klaus Iohannis despre protestele magistraților și despre încercările conducerilor unor instanțe de a-i împiedica să protesteze. În final, tânărul de la declic vroia să știe dacă va reuși cineva să închidă gura protestatarilor.

„Nu vor reuși, nu se mai reușește demult în România cu așa ceva. Vă amintesc doar de momentul 10 august – oameni care au protestat pașnic pentru o Românie mai bună și o acțiune disproporționată a instituțiilor statului, care au făcut România de minune. De atunci, în toate rapoartele despre drepturile omului suntem citați la capitolul așa nu”, a declarat președintele ieri, în cadrul dezbaterii ”Președinte sau cetățean / om politic și societate civilă”.

Iohannis a insistat pe faptul că s-a umplut paharul magistraților, după ce au răbdat și au tăcut. „Bine au făcut că au ieșit și judecătorii, și procurorii ca să atragă atenția că este extrem de grav, este un atac neimavăzut asupra independenței justiției. Și faprul că unii cu funcții de conducere au fost puși să se declare împotriva acestor proteste, mi se pare irelevant, mai bine tăceau. Deci bine fac magistrații că au ieșit și politicienii ar trebui să ia seama la ce se întâmplă. Au ieșit din disperare și vor să-și arate acesta disperare și noi o înțelegem”, a spus Klaus Iohannis.

În final, președintele și-a exprimat încrederea că justiția din România continuă să fie independentă. „Eu cred că justiția este independentă, iar magistrații sunt oameni foarte serioși și foarte bine pregătiți și tocmai de aceea o clică politică aflată acum la putere încearcă să își subjuge justiția”, a adăugat Iohannis.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI