Iohannis și Ciolacu, întâlnire pentru aderarea României în Schengen. Ce vrea să facă liderul PSD în decembrie

de: Manolică Anca
27 09. 2023

România nu se dă bătută și își continuă lupta pentru aderarea la Spațiul Schengen. Astfel, în cursul zilei de miercuri, 27 septembrie, președintele țării a avut o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu pe acest subiect. Ce are în plan să facă liderul PSD în privința Austriei, țara care s-a opus.

Marcel Ciolacu, avertisment pentru Austria

În urmă cu câteva zile, premierul Marcel Ciolacu declara, într-un interviu pentru publicația austriacă Der Standard, că România va ataca Austria la Curtea de Justiție a UE în cazul în care aceasta se va opune din nou aderării țării noastre la spațiul Schengen.

Drept reacție, ministrul austriac al afacerilor europene, Karoline Edtstadler (Partidul Popular, ÖVP, al cancelarului), a reiterat preocupările țării sale cu privire la o extindere a spaţiului Schengen, precizând că ”veto-ul austriac în privinţa Schengen nu este îndreptat împotriva României, ci împotriva unui sistem care nu mai funcţionează”.

Președintele și premierul țării, întâlnire importantă

În cursul zilei de miercuri, 27 septembrie, prim-ministrul Marcel Ciolacu a transmis că a avut o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis și că s-a consultat cu acesta în ceea ce privește acționarea Austriei în judecată la CJUE, dacă Viena se va opune și în decembrie aderării României la Schengen.

”Ați văzut vreodată un film numai cu polițiști buni sau polițiști răi? Întotdeauna există și un polițist bun, și un polițist rău, e și alb, e și negru. Am un dialog cu președintele României, mai ales unde prerogativele constituționale în ceea ce privește politica externă și politica de apărare.

Președintele României este comandantul suprem al armatei, este obligatoriu, indiferent dacă ne iubim sau nu, să avem acest dialog instituțional”, a spus șeful Executivului, la Digi24.

Ce spune despre acțiunile omologului său austriac

De asemenea, Marcel Ciolacu a ținut să precizeze că nu i se pare deloc normal ceea ce face Karl Nehammer, care blochează în continuare aderarea României la Schengen.

”Eu cer ca Consiliul European, Comisia Europeană și Parlamentul European să fie parte în atacul României la CJUE. Toate aceste instituții europene au susținut și și-au dat acordul ca România să adere la spațiul Schengen.

Să te văd atunci pe tine, domnule cancelar (n.red Karl Nehammer), am înțeles că-i place boxul, să te văd atunci cum reacționezi, când toate instituțiile europene vin parte cu România în acest atac la CJUE”, a mai spus acesta.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a calificat intenția premierului drept o „idee prematură”. Acesta spune că soluția ar fi „calea diplomatică” și că România „are atuuri şi şanse reale să facă progrese”, fără a avansa însă un termen.